пʼятниця, 23 грудня 2016 00:10

Могилу духовного лідера хасидів облили фарбою

Невідомі облили червоною фарбою могилу рабі Нахмана — духовного лідера євреїв-хасидів. Він похований в Умані на Черкащині. У могильному комплексі, який розташований на території синагоги, залишили відрізану голову свині.

Інцидент стався у ніч на 21 грудня, коли біля могили молилися кілька євреїв.

— Це була група нацистів. Увійшли й почали щось шукати. Ми думали, вони хочуть помолитися. Інколи так роблять іноземці. Але двоє чоловіків почали розпилювати сльозогінний газ. Занесли пляшки з фарбою. Втекли до приїзду поліції, — розповідає керуючий синагоги рабі Ісраєль Ельхадад.

— Нападники облили вхід до могильного комплексу. Голову свині залишили неподалік. Шукаємо людей, які це вчинили, — говорить 33-річна Леся Усенко з Уманського відділу поліції.

Посольство України в Ізраїлі вибачилося за осквернення єврейської святині.

"Робимо всі можливі кроки, аби покарати винних у цьому інциденті. Засуджуємо всякі прояви антисемітизму та ксенофобії (ненависть до чужоземців. — ГПУ). Працюємо над викоріненням цих явищ з українського суспільства", — йдеться в заяві посольства.

Рабі Нахман засновник однієї з течій хасидизму — відгалуження від традиційної юдейської релігії. Помер в Умані 1810 року. На його могилу святкувати юдейський Новий рік щороку приїжджають паломники з Ізраїлю, США, Англії. Цьогоріч відзначали 2—3 жовтня. Приїхали майже 31 тис. людей.

Зараз ви читаєте новину «Могилу духовного лідера хасидів облили фарбою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути