пʼятниця, 23 жовтня 2009 08:01

Мисливці застрелили чотирьох лебедів

Двоє жителів міста Бердичів на Житомирщині застрелили з мисливської рушниці чотирьох лебедів-шипунів. Прізвищ винуватців не називають. Прокуратура порушила щодо них кримінальну справу за незаконне полювання.

— Домовившись, браконьєри приїхали на водоймище, де гніздилися птахи. Розстріляли дорослу самицю і трьох самців-шипунів, — кажуть у прес-службі Міністерства надзвичайних ситуацій. — В угіддях Любарського району гніздилися 40 лебедів. Відстріл цих птахів заборонений, вони занесені до Червоної книги.

За вбивство птахів бердичівцям загрожує штраф від 1700 до 3400 грн або позбавлення волі на п"ять років і конфіскація рушниць.

— Треба бути на самому дні, аби застрелити лебедя, — коментує Володимир Нижник, 49 років, з Усеукраїнського товариства мисливців і рибалок. — Кажуть, лебедів відстрілюють через пух. Нікому він не треба. Відстрілюють на м"ясо. Воно таке, як гусине. А важить лебідь під 10 кілограмів, як дві-три добрі гуски.

Нижник розповідає, що мав сотні можливостей застрелити лебедя, але не робив цього.

— Міг вбити, сховати у сумку і ніхто не довідався б. Але як можна вистрелити у  лебедя?! Він підпливає до рук, довіряє людині. Полювання на них дозволене тільки в Канаді і Швеції. А в Україні лебеді ніколи не були мисливським видом. Тепер це незникаючий вид. Ще 20–25 років тому побачити лебедя було рідкістю. А тепер є в кожній області, найбільше — у Херсонській.

У червні три вбиті лебедя прибило до берега села Карнаухівка на Дніпропетровщині.

— Лебеді стали браконьєрам поперек горла, бо ніби витісняли зі ставка диких качок, на яких вони полювали, — каже голова Карнаухівської сільради Станіслав Мазалов, 54 роки. — Біля ставу виявили дві гільзи 12 калібру від рушниці. Браконьєрів затримали наступного дня. 2008-го випадки відстрілювання лебедів фіксували на річці Західний Буг на Львівщині, на Херсонщині та на Закарпатті.

Зараз ви читаєте новину «Мисливці застрелили чотирьох лебедів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути