пʼятниця, 06 серпня 2010 01:23

Міністерство змушує область закривати жеки

3 серпня Міністерство житлово-комунального господарства провело у Полтавському технічному університеті обласний семінар. Говорили про реформування комунальної галузі в Україні. Міністерство зобов"язало керівників усіх районів Полтавщини якомога швидше створювати об"єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Висловити свої зауваження жекам і комунальникам під час семінару не дали.

— Тільки по телевізору розказують, як усе гладко. А насправді зареєструвати об"єднання дуже важко, — каже "ГПУ" керівник одного з них. Прізвища не називає. — Черги, біготня, довідки. Десь будівельники намахлювали із комунікаціями — судів не оберешся!

Уряд до 2014 року хоче скоротити кількість жеків. За станом на той рік 80% багатоповерхівок України повинні обслуговувати об"єднання співвласників.

— Державі вигідно ліквідувати жеки і залишити людей самих на себе, — говорить 33-річна Оксана Таранова. Більше як 10 років управляє столичним об"єднанням. — Позитиви є. Жителі самі обирають спеціалістів, які обслуговуватимуть дім. Вимагають якість, контролюють витрати. Але нікуди не дінешся від монополістів — міськсвітла, водоканалу. Легше з ліфтами і сміттям: ці послуги пропонує багато фірм. Об"єднання саме ухвалює бюджет на зборах. Там, де працюю я, в елітній багатоповерхівці за квадратний метр площі житла люди платять щомісяця 2 гривні 16 копійок. Це дешевше, ніж жителі "хрущовок" платять жекам.

В Україні є 230 тисяч багатоквартирних будинків

Дехто із комунальників Полтавської області передбачає: навряд чи об"єднання зможуть працювати ефективно.

— Це буде катастрофа. Один утепляється, інший щось городить. Думаю, котельні за п"ять років не працюватимуть, бо не відповідають таким умовам експлуатації. У квартирах встановити індивідуальні котли дозволять не всім. Загальна мережа не розрахована на великі потужності. Як робити реформи, то комплексно, а не зверху, — розповідає інженер теплових мереж. Не називається.

В Україні є 230 тис. багатоквартирних будинків, за даними Міністерства ЖКГ. На сьогодні зареєстровані 10 тис. об"єднань співвласників багатоквартирних будинків. Міністерство переконане: об"єднань не більшає, бо цьому протидіє місцева влада. Воно має намір провести такі самі семінари і в інших областях.

Із 1 вересня у ПТУ відкриють курси підвищення кваліфікації для працівників ОСББ. Їхня вартість — 600 грн. Найближчим часом планують готувати спеціалістів для організації та управління ОСББ.

Зараз ви читаєте новину «Міністерство змушує область закривати жеки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути