четвер, 27 червня 2019 07:50

Мінімальна пенсія зросте на 67 гривень

Із 1 липня в Україні розпочнеться друга хвиля підвищення пенсій і соціальних виплат. Мінімальна пенсія зросте на 67 грн і становитиме 1564 грн.

— Цього року вперше перерахують виплати громадянам, у яких фактична пенсія менша від мінімальної, — говорить економіст Олександр Охріменко, 54 роки. — Запровадять доплати за стаж. Чоловіки, які відпрацювали понад 35 років, і жінки з понад 30-річним трудовим досвідом — отримають по 1 відсотку надбавки за кожен рік.

Перерахунку чекають понад 11 млн пенсіонерів.

Зростуть виплати інвалідам війни та учасникам бойових дій. Перша група отримає до­плату у 191 грн. Друга і третя — на 20 грн менше.

Зросте і допомога на дітей. Для 6-річних становитиме 1699 грн, для старших — 2118 грн.

Прожитковий мінімум із другого півріччя матимемо 1936 грн. Для працездатних — піднімуть до 2007 грн, непрацездатних — 2102.

Із 1 липня уряд змінив правила отримання посилок із-за кордону. Вартість однієї не має перевищувати 3 тис. грн. Якщо більше — доведеться платити мито і ПДВ.

— Так чиновники намагаються боротися з контрабандою, — каже Охріменко. — До прийняття цього закону українці, які живуть у Європі, щодня відсилали в Україну посилки з цигарками й алкоголем, не сплачуючи мита.

Складності виникатимуть, якщо замовляєш товар в інтернет-магазинах США та Китаю. На них це правило також діє. Доведеться розбити посилку на кілька менших. В Україні це поширена практика. Є посередники, які допомагають із великими замовлення.

Із липня стартує черговий етап медичної реформи — програма безкоштовної діаг­ностики.

У лікарнях мають надавати 54 послуги, зокрема, обстеження внутрішніх органів, лікування деяких видів онкології. У бюджеті на це закладено 2 млрд грн. Діагностика буде безкоштовна для тих, хто підписав декларацію з сімейним лікарем.

— Обстежитися можна буде в районній і міській лікарнях, — каже народний депутат Ірина Сисоєнко, 37 років. — Але уряд ніяк не затвердить тарифи на лабораторні послуги. Тож перехід можливий 2020-го. Держава має виділити 5 відсотків ВВП на лабораторні дослідження та оновлення техніки.

У Національній службі здоров'я кажуть, що лікарні неготові до переходу. Кабінети не мають комп'ютерів, у лабораторіях — застаріле обладнання.

Купуватимемо електроенергію, як продукти на ринку

Із 1 липня в Україні запрацює ринок електроенергії. Держава перестане бути єдиним покупцем і продавцем. Ціни стануть ринкові.

— Досі електроенергію на електростанціях купувала державна компанія "Енергоринок". Продавала і підприємствам, і квартирам. Головна зміна, що запроваджується з липня: не буде єдиного покупця. В електростанцій товар зможуть придбати різні оператори, — говорить експерт з енергетики 52-річний Карел Хірман. — Купуватимемо електроенергію, як продукти на ринку.

Різницю відчують великі підприємства. Зможуть обирати кращі умови, ціну. Виникатиме конкуренція. Ціна залежатиме від графіку споживання, навантаження. Змінюватиметься щодня, може навіть кілька разів на день. Це відображатиметься в контрактах.

Для квартир, домогосподарств постачальником залишиться обленерго.

— Ціни на електрику поступово зростуть — будуть вищі приблизно у півтора разу за нинішні, — додає Хірман. — Держава контролюватиме ціни під час перехідного періоду, потім їх формуватиме ринок.

Зараз ви читаєте новину «Мінімальна пенсія зросте на 67 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути