середа, 22 лютого 2012 05:00

Міліція била продавців по ногах і труїла димом

Автор: фото: Макс Левин Lb.ua
  Під час сутички міліції з продавцями столичного ринку Юність неподалік метро Чернігівська у понеділок один із торговців знепритомнів
Під час сутички міліції з продавцями столичного ринку Юність неподалік метро Чернігівська у понеділок один із торговців знепритомнів

— Все началось без объявления войны. В четыре утра мне позвонили охранники рынка. Сказали, что сюда стягиваются работники милиции. Первыми приехали из ГАИ, чуть позже пригнали два автобуса "Беркута". Когда я примчался, рынок уже был оцеплен, — каже 40-річний Костянтин Кобальчук, адміністратор столичного товариства "Лівадія Груп".

У понеділок зранку комунальні служби благоустрою приїхали зносити торгові майданчики "Лівадії" на ринку Юність неподалік станції метро Чернігівська. Їхні павільйони обгороджені 3-метровим цегляним парканом. Продають одяг, сумки, годинники. Працюють 163 торгові точки. В адміністрації ринку пояснюють, що мають усі дозвільні документи.

— Міліції близько сотні наїхало. На автобусах та легковушках, трактор та багато кранів, десь 30 робочих з благоустрою. Ще був перший заступник Деснянської райадміністрації Вадим Костюченко. Він усім керував. Я питаю, на якій підставі ви сюди приїхали? А він нічного не відповів, сказав тільки, що ми бандити й у нас усе незаконно. Техніку загнали ніби для прибирання снігу. Але повернута вона була так у бік стіни, щоб знести її. Своїх документів вони не показували, — розказує адміністратор. — Говорю відкритим текстом — вимагають 30 відсотків. Через своїх посередників передавали: вводьте нас до складу співзасновників, ми вас не чіпатимемо.

Близько 6.00 комунальники зрізали зваркою металеві ворота на вході до ринку. На території почали ламати ролети, зривали з них облицювання.

Опівдні біля ринку мітингують півсотні продавців, міліції немає.

— Як журналісти з камерами приїхали, міліція іспарілась. А до цього, коли ми хотіли отвойовувать ворота, вони били людей по ногах. Усіх відштовхували. Мене по колінах лупили. Потім димовими шашками закидали. Люди почали відходити, бо дихати немає чим, присмак від диму в роті залишився. Приїхав нардеп Михайло Волинець. Його теж не пускали всередину, то силою проліз, — розповідає продавець 55-річна Олександра Демченко. — Кажуть, що наш ринок транспорту заважає. То все колотить районна адміністрація. Трьох наших продавців міліція затримала. Їх Волинець визволяв.

— Чоловік-продавець, коли все це почалося, знепритомнів. Упав на асфальт і йому руку зламали. В однієї жінки тиск піднявся, було 220 на 200. Викликали "швидку". А вона від госпіталізації відмовилася, бо боялася за товар. Мені руки викручували, — говорить 40-річна Валентина Коробка, голова Вільної профспілки підприємців. Її покликали з профспілки Лівадії. — Продавці бігли перекривати рух трамваїв, міліція їх, як собак, розкидала. Цей ринок гарний, усе красиво зроблене, а подивіться на той, через дорогу. Він обшарпаний. Продавці з нього платять адміністрації 50 відсотків з доходу, з Лівадією так само хочуть зробити.

Посеред ринку валяються металеві листи та конструкції. У кількох кіосках діри. Перший, ліворуч від входу, розміром 1,5х2 м, постраждав найбільше. У ньому зламали ролет, зрізали замки з ґрат, виламали задню стінку. Зсередини стирчать ремені. Поряд стоїть власниця товару 36-річна Людмила Лемішко, яка торгує ременями та сумками. Усміхається.

— Подумают, что больная. У меня все растрощили, а я улыбаюсь. Вот замки с петлями валяются, — показує на підлогу. — Я там позакладала шматками пінопласту, бо весь товар назовні випадає. Ґрати, якими закривала, не відремонтуєш. Ролет теж. А нових гаманців, які до свята планувала продавати, немає. Вони прямо з коробочками зникли. Паспорт і гроші всередині були, може, і їх узяли. Викликатиму адміністрацію, з ними складати акт, скільки чого зникло.

21 лютого працівники ринку ходили до Адміністрації президента.

— Янукович обіцяв, що буде створювати нові робочі місця. А поки що тільки забирає. До нас приєднуються торговці з інших ринків, з Лісового, де теж було захоплення, та з троєщинського, — каже Олександра Доценко.

Продавці написали листа з вимогою звільнити голову Деснянської райдержадміністрації, його заступника та начальника районної міліції. Документ із підписами передали у приймальню адміністрації.

— Там обіцяли розібратися. Начальник Деснянської міліції із заступником голови районної адміністрації земляки. То хай повертаються у свою Жмеринку і там наводять порядки, — говорить Коробка.

Торгові контейнери Лівадії встановили самовільно, пояснюють у міліції. Комунальні служби почали їх демонтувати, бо є відповідний припис райпрокуратури й рішення комісії міської адміністрації.

— На ринку Лівадія тимчасові споруди стоять безпосередньо на пішохідних переходах і "взяли в облогу" підпори ліній електропередач. Його керівництво завчасно попередили про демонтаж та необхідність вивезення товарів, — кажуть у Деснянській РДА.

На вівторок демонтаж призупинили. Керівництво "Лівадії Груп" надало копії документів та свідоцтва на право власності. Райадміністрація з'ясовує їхню правомірність.

Ринок Юність з'явився близько 20 років тому. Поділений на кілька частин. На території, яка ближче до лікарні швидкої допомоги, продають будівельні матеріали. Є частина, де торгують їжею, великий павільйон з меблями.

Зараз ви читаєте новину «Міліція била продавців по ногах і труїла димом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути