вівторок, 28 лютого 2017 06:10

МЗС просить не забирати землю в російського посольства

Київрада збирається забрати в посольства Російської Федерації чотири земельні ділянки на столичному Подолі. Мова про три ділянки на вул. Спаській — загальною площею 0,55 га та 0,37 га на вул. Боричів тік.

На останній — пустир, обгороджений металевою сіткою. На розі Спаської й Волоської два роки тому кияни облаштували сквер "Самосад". Щосезону вирощують квіти у піддонах і ящиках. Неподалік клумб спорудили дерев'яну сцену й лаву. Проводять там концерти.

— Землі в оренду Росії передали 1998-го на 49 років. Платили за них 1 гривню на рік. Московити мали право будувати нове посольство, консульство та резиденцію посла. Або ж здавати їх у суборенду, заставляти у банках, навіть продати. За 17 років цим правом вони не скористалися, — каже депутат Київради Ігор ­Мірошниченко, 41 рік.

Місяць тому комісія міськради з містобудування, архітектури та землекористування вирішила конфіскувати ділянки під сквери. Зареєстрували три проекти. За них мають проголосувати на сесії. Перед засіданням секретар Київради Володимир Прокопів проконсультувався з Міністерством ­закордонних справ. Відповідь отримав 24 лютого.

"Міністерство закордонних справ не підтримує ініціативу про розірвання договорів оренди. Інакше Російська Федерація застосує аналогічні заходи до посольства України. Ми на таких самих умовах за 1 ­рубль у рік орендуємо 0,6 га на площі Мінській у Москві, — йдеться в листі. — Також Росія використає це в пропагандистських цілях. Договір можна розірвати після того, як Кабмін та уряд РФ припинять двосторонню угоду про умови розміщення й обслуговування дипломатичних представництв".

Депутати Київради обговорять питання конфіскації на засіданні.

Зараз ви читаєте новину «МЗС просить не забирати землю в російського посольства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути