четвер, 04 червня 2020 00:00

Мешканців гуртожитку місяць не випускали надвір

— Поздравляю. Ты уже на свободе? — 40-річна Оксана Хмельовська з міста Вишневе поблизу Києва зустрічає подругу Тетяну, 34 роки. Вона місяць провела в кімнаті гуртожитку на вул. Освіти, 5. 21 квітня будинок зачинили на карантин через спалах коронавірусу. Його виявили у 85 мешканців. Двоє померли. Обмеження зняли наприкінці травня.

— На весну дивилися з вікна, — каже Тетяна. — Тим, у кого тести двічі показали "мінус", дозволили виходити надвір раніше. Коли приходили результати, сусіди ділилися на "негативних" і "позитивних". Останні намагалися не висовувати носа з кімнат. Такі були на кожному поверсі. Четверо хворих забрали в лікарню, бо мали тяжку форму. Майже безсимптомно перехворіли діти. Вірус підхопили прибиральниця і комендант.

Пост біля вхідних дверей зняли. Там цілодобово чергували двоє-троє поліцейських у масках і рукавицях. Забрали біотуалет, яким користувалися бійці Нацгвардії. Біля гуртожитку запрацювали аптека, обмінник, ломбард і перукарня.

— За радість було вийти на балкон, — розповідає Тетяна. — Внизу люди біжать на роботу, діти катаються на велосипедах, а ти нікуди рипнутися не можеш. Це тюрма і депресія.

Продовжую носити маску. А знайомі, коли зустрічають, сміються: "Який вірус? Нічого нема!" Мені доказів не треба. Знала сусідку Людмилу, яка померла. Зараз збираємо гроші для її сина 13-річного Павла. Дитиною опікується тітка.

У перший день після зняття карантину з дому — Тетяна з чоловіком сходили до перукарні.

— Зайшли в супермаркет. Відчула, що не можу спинитися. Все купляю про запас. Лишився страх, що зачинять знову, — додає. — Не дали пропасти місцеві підприємці. Один придбав кварцову лампу, магазин косметики дав антисептики для рук. З мінімаркета приносили дітям вівсяні пластівці, молоко, ряжанку, сметану. Допомагали люди. Коли йшли в супермаркет по продукти, то куп­ляли й нам.

Блокпости познімали навколо райцентру Подільськ на Одещині. В'їжджати і виїжджати дозволили без обмежень. Місто було на карантині місяць — із 22 квітня.

— Епідситуація дозволила перейти до адаптивного карантину. Повертаємося до нормального життя. Запустили транспорт із дотриманням санітарних норм. Дозволена робота таксі, — каже заступник міського голови Анатолій Корчовий, 60 років. — Обмеження продовжують діяти для кафе і ресторанів — їжу готують на винос. Школи й садки відновлять роботу після рішення обласної комісії з надзвичайних ситуацій.

Карантин важко пережили. Люди вимагали дозволів повернутися на роботу, бо залишилися без грошей. Дехто ставився з розумінням.

Зараз ви читаєте новину «Мешканців гуртожитку місяць не випускали надвір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути