середа, 27 травня 2009 07:07

Меморіальний знак Стусові встановили серед пеньків

Автор: фото: УНІАН
  Школярі та жителі столичного мікрорайону Святошин відкривають пам’ятний знак Василеві Стусу. Від скверу на цьому місці залишилося кілька дерев
Школярі та жителі столичного мікрорайону Святошин відкривають пам’ятний знак Василеві Стусу. Від скверу на цьому місці залишилося кілька дерев

У столичному сквері ім. Василя Стуса на просп. Перемоги, 119, встановили пам"ятний знак поетові.

Минулого четверга на відкриття прийшло близько сотні людей. Здебільшого  представники громадської організації "Я — киянин", партії Конгрес українських націоналістів та Української народної партії. Привели учнів сьомих, восьмих класів із сусідніх шкіл NN200 і 140. Питаю в школярів, чи знають, хто такий Василь Стус.

— Нєа, — сміючись відповідають три семикласниці.

— Ми вчили його вірші на літературні конкурси. Але які, не знаю, я не вчила, — додає учениця 140-ї школи Вероніка Одинока, 13 років.

Двометровий гранітний пам"ятний знак більше схожий на надгробну плиту. Письменник зображений неголеним, у гольфі. "Тут стояв будинок, у якому в 1965–1972 жив Василь Стус. Київська громадськість започаткувала тут сквер імені Василя Стуса" — написано на знакові.

Він стоїть серед пеньків і повалених дерев. У березні дерева спиляли невідомі. Компанія "Етрекс" хоче побудувати в цьому місці торговельний центр. Дозвіл на будівництво та право володіння землею фірма отримала від мерії Києва 14 червня 2007-го.

Представник громадської організації "Зелений світ" Віктор Ткаченко, 45 років, каже "ГПУ", що всю ніч чергував біля знаку. Боялися провокацій із боку "Етрекса". Раніше суд заборонив провадити на ділянці будь-які роботи.

Дружина Стуса Валентина Попелюх, 70 років, кладе троянди на пам"ятник. Одягнена скромно: у бежевій куртці, жовтій блузі та чорних брюках.

— Тут моє дитинство пройшло і юність із Василем. Відкриття пам"ятного знаку — подія доволі сумбурна. Невідомо ще, чия це буде земля. Думала, хоч прибрали. Хотілося, щоб тут був гарний парк і щоб людям було в ньому добре, — каже вдова Стуса.

Відкривав знак дисидент Василь Овсієнко, 60 років. Він два роки разом із Стусом відбував покарання в мордовських таборах:

— Потрібно було раніше його відкрити. Ми чули, ділянку продали у 2007-му. Мабуть, ми діяли недостатньо активно. Факт, що влада продала цю ділянку під забудову за 10 мільйонів, жахливий.

Віктор Ткаченко уточнює — пам"ятний знак не стерегтимуть:

— Ніхто не гарантує, що він тут вистоїть. Але охороняти його цілодобово не можемо.

Зараз ви читаєте новину «Меморіальний знак Стусові встановили серед пеньків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути