вівторок, 21 вересня 2010 08:21

Медведєв та Янукович на автопробіг приїхали "побєдами"

Автор: фото: REUTERS/Dmitry Astakhov
  Дмитро Медведєв на місці пасажира та Віктор Янукович за кермом 17 вересня їздять у автомобілі ”Запорожець” в резиденції президента Росії в Завидово у Тверській області
Дмитро Медведєв на місці пасажира та Віктор Янукович за кермом 17 вересня їздять у автомобілі ”Запорожець” в резиденції президента Росії в Завидово у Тверській області

Президенти України та Росії стали учасниками Міжнародного авторалі з нагоди сторіччя першого автопробігу на приз імператора Миколи II. Дмитро Медведєв і Віктор Янукович зустрілися минулої п"ятниці на території Російської Федерації в 26 км від українського кордону.

Російський президент приїжджає білою "побєдою" 1951 року випуску. Віктор Янукович теж сидить за кермом "побєди". Його машина випущена 1950-го, має кузов кабріолет. Нижня частина пофарбована в бордовий колір, верхня — у бежевий.

Перед стартом голови держав оглядають ретро-автомобілі, що беруть участь в авторалі. Увагу Дмитра Медведєва привертає "Запорожець ЗА-965" 1962 року. Медведєв запитує Януковича, чи їздив він у такому.

— Намагався, — жартує президент України.

— У дитинстві, коли залізти міг, доки не виріс, — додає Дмитро Медведєв, маючи на увазі високий зріст Януковича.

Президенти проїжджають з учасниками автопробігу 60 км до українського міста Глухів на Сумщині. Російською територією колону очолює Дмитро Медведєв. Після перетину кордону він поступається лідерством Віктору Януковичу.

— Будь-які зустрічі на рівні президентів — це важливо з погляду дипломатії. Хоча для держави було б краще, якби не лише результати таких зустрічей, а й процес ухвалення рішення став прозорішим, — каже Валерій Чалий, 40 років, директор міжнародних програм Центру Разумкова. — Такі зустрічі без краваток і за кермом залишають більше запитань, аніж відповідей. Бо невідомо, які теми обговорювали і чого досягнули. Зловживати неофіційними контактами не варто. Більше користі, коли застосовують механізми міждержавних комісій, комітетів і підкомітетів.

Валерій Чалий переконаний, що чергова зустріч президентів відбудеться вже найближчого місяця. Частота побачень свідчить про те, що центр прийняття рішень у міждержавних справах переміщується з Міністерства закордонних справ до Адміністрації президента й опиняється під особистим контролем Януковича.

— Ініціативу такої форми автопробігу подала російська сторона. Можна сказати, що Дмитро Медведєв таким чином починає свою передвиборну кампанію, — продовжує Чалий.

Зараз ви читаєте новину «Медведєв та Янукович на автопробіг приїхали "побєдами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути