четвер, 11 березня 2010 19:32

Ведмеді вимерли через похолодання

Ікла на 10 см та кістки лап печерного ведмедя знайшли в печері Озерна на Тернопільщині. Учені припускають, що такі тварини жили 25–100 тис. років тому.

— Знахідки унікальні. Стільки часу кістки можуть зберігатися хіба що законсервовані в болоті або замкнуті в печерному просторі, — каже палеонтолог Чернівецького національного університету Богдан Рідуш, 49 років. — Печерні ведмеді жили на території України разом із мамонтами, північними оленями та носорогами.

25 тис. років тому температура повітря на планеті знизилася на 5–6°С. Через це поменшало лісів, а відтак і тварин, якими харчувалися ведмеді.

— Сучасний бурий ведмідь не є нащадком печерного. Ці два види розвивалися паралельно, але пристосуватися до похолодання зумів лише бурий.

— Кісток у печері сотні, — розповідає голова спелеологічного клубу "Поділля" у Тернополі Віталій Андраш, 40 років. — Є схожі на ті, що ми передали вченим, є й менші. Чиї вони, треба досліджувати.

Як саме ведмеді потрапили до печери, науковці не знають. Припускають, що колись над цією ділянкою була карстова лійка — отвір, куди звірі часом провалювалися. Вони там гинули, не знайшовши виходу. За іншою версією, до печери колись був інший вхід, поблизу знахідки. Бо місце, де лежать кістки, — найвіддаленіше від теперішнього входу. Дослідники добираються до тієї частини підземелля за 5 год.

Район, де виявили рештки, назвали Ведмежим.

Зараз ви читаєте новину «Ведмеді вимерли через похолодання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути