четвер, 08 липня 2021 00:06

Масова вакцинація почнеться наприкінці липня

Наприкінці липня в усіх центрах масової вакцинації проти коронавірусу з'явиться американська вакцина "Пфайзер", яку в Україну завозять під назвою "Комірнаті". Щепитися зможуть усі охочі. Зараз у пунктах колють китайський препарат "Коронавак".

— Іде четвертий етап вакцинації. Щеплюємо людей з хронічними хворобами. Наприкінці липня перейдемо до п'ятого рівня. Уколи будуть доступні всім, — говорить головний санітарний лікар країни Ігор Кузін, 36 років. — "Пфайзером", імовірно, вакцинуватимемо й дітей із хронічними хворобами. За призначенням лікаря.

З початку кампанії імунізації, 24 лютого, Україна отримала понад 5 млн доз вакцин різних виробників. Окрім американського та китайського препаратів, громадян щеплюють південнокорейською "Астразенекою". До кінця року має надійти ще 42 млн доз.

— У найближчий час очікуємо на п'ять мільйонів "Коронаваку", — говорить інфекціоніст Федір Лапій, 48 років. — Отримаємо й понад два мільйони препаратів від "Пфайзеру" та "Модерни" (американська біотехнологічна компанія пообіцяла поставити свою вакцину. — ГПУ). Вакцинація запобігатиме тяжкому перебігу коронавірусу. Легше перенесемо наступну хвилю.

Частина українців відмовляються щеплюватися через лікарів, додає Лапій:

— Люди ставлять багато запитань, а медики не дають відповіді через незнання. Потрібно це виправляти. Є недоліки і зі сторони влади. Вона не займає міцної державницької позиції. Хочеться більше підтримки від церкви. Бо у групі ризики літні люди. Церква має на них сильний вплив.

Центри вакцинації в Україні відкривали за європейською моделлю.

— Однак не можемо все закордонне перейняти собі. Там більше можливостей. Наприклад, у США американців вакцинують прямо в автомобілі. У нас це нереально. Більшість народу машин не має, їздять транспортом, — каже Федір Іванович.

2 липня у Вінницькій області за 4 год. після вакцинації "Пфайзером" помер 47-річний чоловік. Мав ішемічну хворобу серця.

— Щеплення отримав о 13:45. Протягом години скарг не було. А о п'ятій вечора в чоловіка з'явилася нудота, знепритомнів. Реанімаційні заходи не допомогли, — кажуть у Міністерстві охорони здоров'я. — Причиною смерті стала серцево-судинна недостатність.

У обласному департаменті охорони здоров'я створили групу, яка розслідуватиме випадок. У компанії "Пфайзер" не бачать зв'язку між вакцинацією і смертю.

На 7 липня всі регіони перебували в зеленій зоні карантину. Щодня в Україні фіксують у середньому по 200–600 нових хворих.

У автобусах і магазинах Києва й обласних центрах меншає людей, які їздять у масках. Транспорт ходить переповнений.

— Так не має бути. Вірус нікуди не дівся. У сусідніх країнах почалася чергова хвиля, яку спричинив індійський штам "Дельта". Носити маски необхідно, — говорить міністр охорони здоров'я 2014-го Олег Мусій, 56 років. — Через такий підхід нова хвиля ковіду ймовірна в середині чи кінці липня.

Зараз ви читаєте новину «Масова вакцинація почнеться наприкінці липня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути