вівторок, 20 лютого 2018 07:25

Марш без Саакашвілі зібрав п'ять тисяч людей

Автор: СЕРГІЙ СТАРОСТЕНКО
  Марш прибічників Міхеіла Саакашвілі відбувся у Києві 18 лютого. Люди збирали підписи за відставку президента Петра Порошенка
Марш прибічників Міхеіла Саакашвілі відбувся у Києві 18 лютого. Люди збирали підписи за відставку президента Петра Порошенка

— Востаннє так було під час штурму Майдану, щоб закрили метро, — каже 34-річний Ігор Козлов. Піднімається на сходи пам'ятника Кобзареві в парку навпроти Червоного корпусу університету ім. Тараса Шевченка в центрі Києва. Прийшов взяти участь у марші "За майбутнє", що вперше відбувається без лідера "Руху нових сил", екс-губернатора Одещини Михеіла Саакашвілі. Люди зібралися і в інших містах України.

Об 11:00 метрополітен оголошує про начебто замінування семи центральних станцій — Площі Льва Толстого, Університету, Театральної, Золотих Воріт, Кловської, Майдану Незалежності й Хрещатика.

Марш мав розпочатися о 12:00. Але через зачинені станції метро переносять на годину. Весь цей час до людей підходять активісти. Збирають підписи за відставку президента Петра Порошенка.

— Влада хоче не допустити людей на марш. Йдуть зараз пішки до центру з вокзалу та з тролейбусів, — каже російською координатор, колишній заступник генерального прокурора Давид Сакварелідзе, 36 років. — Є інформація, що заблокували активістів "Донбасу", але вони змогли прорватися.

Збираються майже 5 тис. людей. Формують колону і йдуть із парку Шевченка вулицею Володимирською. Несуть плакати "Порошенко — не наш президент", "Імпічмент", "Пам'ятайте Героїв Небесної сотні". Скандують: "Відставка!", "Слава Україні!".

— Немає чого терпіти цього баригу. Порошенко управляє Україною, як своєю бізнес-­імперією. Хоче — звільняє, виганяє з країни. От вигнали Саакашвілі (його затримали в ресторані "Сулугуні" в центрі Києва 12 лютого. Із закладу екс-президента Грузії вивели 14 прикордонників у камуфляжі й балаклавах. Мікроавтобусом відвезли в аеропорт "Бориспіль", звідки чартером доправили до столиці Польщі. — ГПУ), бо він правду казав, — говорить 56-річна Вікторія Кадніва з Бучі на Київщині. — Нам потрібна влада, яка думатиме про людей, а не дбатиме про олігархів.

Перед Михайлівським собором встановлена сцена з екранами.

З неї виступають лідер партії "Демократичний альянс" Василь Гацько, нардеп Юрій Дерев'янко, колишній політв'язень і народний депутат Степан Хмара та інші. Саакашвілі з учасниками мітингу зв'язується скайпом. Його появу на екранах зустрічають оплесками.

— У нас буде свій президентський кандидат, від народу. Однотуровий (Петро Порошенко 25 травня 2014-го переміг у першому турі. — ГПУ) до другого туру повинен не вийти, — каже російською 50-річний Міхеіл Саакашвілі. — Також незабаром назвемо кандидатів у парламент та уряд. Скоро представимо список бандитів, які грабують Україну, на яких повинна чекати в'язниця і тут, і в Європі — за те, що вони зробили з українським народом.

Люди аплодують. Але в задніх рядах — чимало невдоволених. Збираються на проїжджій частині площі — активісти, колишні бійці АТО, волонтери.

— Ось так і зливають протести. Вчора оголосили, що йдемо на Майдан, а виявилося — ми всі є учасниками мітингу. Якби тут був Міша, він би не допустив, аби це перетворилося на бенефіс політиків на сцені, — каже киянин Дмитро Різниченко, 35 років.

Майже 200 людей прямують до майдану Незалежності. Там тривають офіційні заходи із вшанування Героїв Небесної сотні.

Учасники мітингу ухвалюють резолюцію. Вимагають відставки президента й генерального прокурора, заявляють про створення комітетів громадянського опору й груп прямої дії. Наприкінці читання резолюції зі сцени оголошують, що поліція взяла штурмом наметове містечко біля Верховної Ради.

Частина людей іде до будівлі парламенту. Сваряться з поліцейськими й нацгвардійцями, які її охороняють.

Після годинного стояння під Верховною Радою майже тисяча активістів йдуть до Адміністрації президента. Недовго пікетують її і прямують вулицею Інститутською вниз, до майдану Незалежності.

14,5 тисячі громадян взяли участь в акціях протесту 18 лютого, за даними Національної поліції. За безпекою стежили майже 4,5 тис. поліцейських. 34 мітинги ­відбулися в 22 населених пунктах у восьми регіонах. Зокрема, в Одесі, Львові, Харкові, Дніпрі, Сумах, Житомирі, Кропивницькому.

Зараз ви читаєте новину «Марш без Саакашвілі зібрав п'ять тисяч людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути