Ексклюзиви
пʼятниця, 29 липня 2011 07:15

Малярійний комар задирає черевце догори

— Комарі є на всіх континентах, окрім Антарктиди, — каже 53-річний Володимир Лєснік, асистент кафедри зоології біологічного факультету Львівського національного університету ім. Франка. — У світі їх налічують понад 1200 видів. В Україні живуть 15. Протягом року вас можуть вкусити комарі п'яти-шести видів. Найпоширеніший у Європі — комар-пискун. Небезпечними вважають малярійних, роду анофелес. Вони на тілі сидять інакше — черевце задерте догори. А звичайний комар сидітиме паралельно до поверхні.

Специфічний комариний писк, який нас дратує, створюють основні крила та видозмінена друга пара крил, дзижчальця. Вони допомагають тримати рівновагу в повітрі. Цим звуком самиця привертає увагу самців. Кров п'ють лише самиці. У ній є потрібні амінокислоти для розвитку яйця. Самці харчуються квітковим нектаром або соком рослин.

— Свою жертву комар відчуває за 3 кілометри, — продовжує Володимир Васильович. — Визначає її за вуглекислим газом, що його виділяє тіло, та запахом молочної кислоти в поті. Група крові та резус-фактор значення не мають.

Комар робить прокол у тілі на глибину 1–1,5 міліметра. У його слині є особлива речовина, яка спочатку знеболює, а потім запобігає скипанню крові.

Після укусу людина підсвідомо рефлекторно намагається зменшити концентрацію речовин, які зі слиною комара потрапила у кров, розтирає, розчухує це місце. При цьому в ранку, вже й так травмоване місце, потрапляє інфекція зі шкіри.

Зараз ви читаєте новину «Малярійний комар задирає черевце догори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути