Ексклюзиви
четвер, 21 січня 2021 07:41

Магазини навчилися обходити карантин

Автор: dumskaya.net
  Чоловік продає шкарпетки, колготки й рукавиці на одеському ринку. Попри заборону на торгівлю непродовольчими товарами під час карантину, багато підприємців і крамниць продовжують працювати. На клієнтів чатують біля магазинів, запускають усередину через чорний вхід або виносять товар після дзвінка. Номери мобільних телефонів вивішують на дверях
Чоловік продає шкарпетки, колготки й рукавиці на одеському ринку. Попри заборону на торгівлю непродовольчими товарами під час карантину, багато підприємців і крамниць продовжують працювати. На клієнтів чатують біля магазинів, запускають усередину через чорний вхід або виносять товар після дзвінка. Номери мобільних телефонів вивішують на дверях

— Інструменти, крани, змішувачі? Усьо є. Найдем товар на будь-який кошельок. Запакуєм, — чоловік, років 40, дмухає в долоні біля магазину сантехніки неподалік станції метро Мінська в Оболонському районі столиці вранці 19 січня. Представляється Олександром. Продукцію пропонує, коли покупці спиняються біля крамниці.

Із 8 по 24 січня в Україні заборонена робота торговельно-розважальних центрів, кінотеатрів і театрів, ­спортзалів, бібліотек. У ­супермаркетах не продають одяг, іграшки, канц­товари. Мають бути закриті непродовольчі ринки й магазини. Однак частина підприємців продовжують торгувати — чатують на покупців біля зачинених крамниць, залишають на дверях номери телефонів і після дзвінка виносять товари. Пропонують приєднуватися до їхніх груп у соціальних мереж.

— Переходити в інтернет — не варіант. У дрібних магазинів сайтів немає, — Олександр за 5 хв. виносить шланг для душу за 110 грн. Надягає рукавиці, підкурює червоний "Вінстон". — Бізнес упав. Двоє друзів на днях закрилися. Один торгував турецьким одягом, другий — інструментами. Набридло викручуватися, як оце я. Зате харашо пивним маркетам. Виручка велика, бо на локдауні народ пиячить. Хоч якась розвага.

Біля експрес-перукарні на ринку Полісся допиває розчинну каву майстриня.

— Постригтися можна хоч зараз. Вважатимемо, що прийшли за попереднім записом, — усміхається. — Клієнтів не набагато менше. Зате побільшало таких, які звуть додому.

Історії про покупки в непродовольчих магазинах кияни пуб­лікують у фейсбуку.

"Терміново потрібні були шпульки до швейної машини. Підходжу до магазину, на дверях написаний телефон. Дзвоню, прошу зробити адресну доставку до входу у крамницю. За кілька хвилин виходить продавець із товаром. Усі задоволені", — пише киянка Людмила Гадомська.

У магазині одягу на околиці Черкас горить світло. Через скло видно продавця. На дверях табличка "Зачинено".

— У звичному режимі не працюємо, але повністю крамницю не закривала. Бо не мала би, чим платити за оренду, — каже власниця 45-річна Світлана. — Створила групи в соцмережах. Прошу покупців додаватися за знижки, виставляю фото одягу. Коли щось подобається — домовляємося на час. Клієнт приходить і обирає. Натовпів не пускаю. Але як хто загляне, не жену.

— Є покупці, які підходять до дверей і просять товар. Підбираю і продаю, — долучається до розмови продавець Микола, 38 років. — Пускаю всередину, тільки якщо людина не визначилася, що саме хоче. Цілий прилавок же не винесу. Не вважаю це порушенням. В "Епіцентрі" натовпи приїжджають по товари. От там справді вірус на вірусі.

У центрі міста працює частина непродовольчих магазинів.

— Купив розетку й викрутку. Треба для дому, — від будівельної крамниці з пакунком іде 53-річний Олександр Гончар. — Влада все позакривала, а не пояснила, як людям бути в надзвичайних ситуаціях. У мене потік кран. То хіба мав чекати, доки сусідів затопить?

— Коли вдома ремонт, вибрати товар через інтернет важко. Треба подивитися, заміряти, — говорить власник будівельного магазину Дмитро. — Ми працюємо. Вхідні двері обнесли стрічкою, вікна зачинили. Але чорний вхід відкритий. Люди під'їжджають.

У деяких районах Полтави працюють магазини з продажу систем очищення води, колонок і котлів, різних сумішей.

Чорний вхід будівельного маркету в спальному районі частково огороджений біло-червоною маркувальною стрічкою. Поряд на столі табличка з телефонами й написами — електрика, сантехніка, столярка.

Виходить чоловік у синій уніформі, тримає шланги. Із червоного "Рено" припаркованого неподалік — чоловік і жінка.

— А можна ще один такий набор, як ми брали? Тільки тьомно-сєрий. Для оббивки дверей, — говорить білявка у штучній дублянці.

— Як маску маєте, то зайдіть усередину, — каже продавець.

Чоловік оглядає шланги.

— А є інші гібкі на кран? Або переходнік до смєсітєля. Бо ці не підійдуть.

— Якщо кріплення не годиться, то це тільки на ринок.

За кілька хвилин у двір заїжджає синя "Ауді". Водій робить замовлення. Чекає на вулиці.

— Мебєльні уголки замовив, бо поламався стіл на кухні, — до нього підходить чоловік у чорному пуховику. — Інтересно, карткою можна розрахуватися?

Продавці з магазину виносять замовлення. Просять готівку. Чеків не дають.

Зараз ви читаєте новину «Магазини навчилися обходити карантин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути