четвер, 19 травня 2011 01:30

Львів'яни просять президента захистити Івана Дем'янюка

— Не можна, щоб Іван Дем'янюк став цапом-відбувайлом у німців. Вони сьогодні хочуть скинути з себе відповідальність за всі безчинства, особливо перед Ізраїлем. Тому перекладають вину на інші нації, — говорить львівський депутат-"свободівець"

51-річний Михайло Барбара.

Він ініціював звернення обласної ради до президента, щоб захистити українського емігранта 91-річного Івана Дем'янюка. 12 травня мюнхенський  суд засудив його на п'ять років ув'язнення. Звинувачують у масових убивствах в'язнів нацистських концтаборів. Але зважаючи на вік, суд звільнив його від відбування покарання в тюрмі.

Процес над Дем'янюком розпочався в Німеччині 30 листопада 2009 року після того, як він був депортований зі США. За версією німецького слідства, Дем'янюк безпосередньо брав участь у знищенні щонайменше 27,9 тис. ув'язнених у таборі Собібор, де служив наглядачем. Адвокати наполягали на тому, що всю війну Дем'янюка утримували в таборі як військовополоненого.

— Так, його звільнили від неволі, — продовжує депутат. — Але це як умовне ув'язнення. Ідеться про принцип — виправдати невинну людину. Крім того, іспанці заявили, що як тільки завершиться процес у Мюнхені, вони притягнуть його до відповідальності. Хоча раніше ізраїльтяни, американці виправдали його, усі звинувачення визнали фіктивними. Президент через Міністерство закордонних справ має надати Дем'янюку статус зарубіжного українця. Це означає надавати йому юридичну, гуманітарну, культурну допомогу.

Питання про направлення звернення президенту облрада планує днями розглянути на сесії.

Зараз ви читаєте новину «Львів'яни просять президента захистити Івана Дем'янюка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути