Ексклюзиви
пʼятниця, 26 жовтня 2012 07:45

Литовці зняли фільм про сприйняття України в Європі

23 жовтня у київському кінотеатрі "Кінопалац" відбувся прем'єрний показ першої частини литовського фільму "Україна в контексті Європи: від минулого до майбутнього". Він пройшов за ініціативи посольства Литви та українсько-литовського фонду ім. Шевченка.

30-хвилинна стрічка розповідає про різні аспекти сприйняття України в Європі, а також про перспективи розвитку відносин нашої держави й Литви.

— Задум зняти такий фільм виник зо п'ять років тому, — розказує російською режисер Саулюс Новікас. — Хотілося показати Україну і людей, які тут живуть, правдиво. Я багато їздив вашою країною, спілкувався з людьми. Побачив бажання українців бути в Європі. Усередині держави таке враження, що ви в ізоляції від ЄС, що Євросоюз відмовився від інтеграції з вами. Однак фільм показує, що це не так. Частина політиків, які на слуху, — наприклад, Анґела Меркель (канцлер Німеччини. — "ГПУ"), виступають із жорсткими заявами. Але інші європарламентарії, зокрема литовські політики Вітаутас Ландсбергіс, Валдас Адамкус, підтримують зусилля України.

— Ми ваші друзі, й ваше прагнення до євроінтеграції для нас важливе, — говорить посол Литви в Україні 59-річний Пятрас Вайтекунас. — Ми можемо допомогти своїм досвідом, бо пройшли цей шлях, пам'ятаємо його. Ми стали членами ЄС 2004 року. Починали з одних і тих же позицій і з багатьох питань, які важко вирішити тут, — проведення реформ і впровадження норм Європейського Союзу. Для нас це зрозуміло, і ми можемо поділитися досвідом.

Є труднощі, є невирішені проблеми, є питання щодо опозиції, чесних і вільних виборів. Але Литва вважає, що Україна має й далі рухатися до Євросоюзу. Її ізоляції не можна допустити

Ця позиція особливо цінна, тому що Литва 2013-го головуватиме в ЄС і останні півроку неодноразово заявляла про готовність бути євроадвокатом України. Про це офіційно говорив у вересні Вітаутас Ландсбергіс.

Фільм показує, що нове покоління України, яке виросло без тоталітаризму, сприймає європейську перспективу як свою, і тому майбутнє за євроінтеграцією.

У картині, яка є стартом серії фільмів про Україну, своє бачення країни в контексті Європи розповідають депутати Європейського парламенту, прем'єр-міністри України і Литви Микола Азаров та Андрюс Кубілюс, колишні президенти країн Леонід Кравчук та Валдас Адамкус та інші.

Зараз ви читаєте новину «Литовці зняли фільм про сприйняття України в Європі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути