середа, 11 квітня 2018 06:46

"Лежали на землі по два дні. Чекали, щоб "риба пішла"

Автор: Анна Петрів
  Боєць полку ”Азов” Денис Шелер: ”Із першого дня налагодив співпрацю з хорватськими волонтерами.Возимо на відпочинок дітей воїнів, організовуємо реабілітацію поранених”
Боєць полку ”Азов” Денис Шелер: ”Із першого дня налагодив співпрацю з хорватськими волонтерами.Возимо на відпочинок дітей воїнів, організовуємо реабілітацію поранених”

— Українську мову вивчив, коли приїхав воювати, — каже боєць полку "Азов" 42-річний Денис Шелер із позивним "Пена".

Народився 3 грудня 1975-го в хорватському Загребі. Після школи пішов на строкову службу. 16-річним став учасником війни за незалежність Хорватії. Потім працював перевізником. 10 років займався ландшафтним дизайном. Розлучений, має сина. У січні 2015-го записався до "Азова".

— У родині немає військових, — продовжує. — Першу війну пройшов малим. Дали зброю. В Україні — проросійські, а в нас були просербські снайпери. Потрібна була співпраця територіальної оборони й поліції. У Загребі йшов штурм гарнізону. Брав участь.

Як потрапили на Донбас?

— Знайомі українці були на Майдані. Дізнавався про все від них. А більшість хорватів — із російських медіа. Не одразу зрозуміли, чому ви вийшли на Майдан. Тепер багато хто підтримує вас. 2014-го утворили "Азов". Брали й іноземців. Заповнив анкету, закінчив справи в Хорватії і поїхав. У полку служить майже 200 іноземців.

Як прийняли в Україні?

— Зіткнувся з бюрократією. Ми виїхали двома групами — машиною й автобусом. Мали півтори тонни військового спорядження — форму, медичні матеріали. На кордоні мою групу повернули. Зв'язалися зі штабом полку й представниками організації "Січ". Удруге обшукали авто. Кілька годин тримали й урешті пропустили.

З чого почався бойовий шлях?

— Моя група потрапила в Широкине. Навчання не проходили. Попросили зброю потренуватися. Інструктори побачили наш рівень і дозволили займатися самим. Як трохи полегшало, частіше бували на базі й готували хлопців. Працював зі снайперськими гвинтівками, кулеметом, "калашем", гранатометами. Коригував гаубиці, танки, міномети.

Були проблеми через походження?

— Не знав, що можу лише 90 днів бути в Україні без візи. Отже, перебував нелегально. Після виходу "Азова" з АТО восени 2015-го став оформляти документи. Кілька місяців нічого не могли зробити. Допомогла фірма з Одеси, яка колись займалася контрабандою на молдовському кордоні. Зв'язалися з посольством у Кишиневі, зробили візу. Відпустили за нею туди й назад. Це дорого, але отримав посвідку на проживання.

Чим відрізняються українська й хорватська армії?

— Коли потрапив сюди — армії не було. Зараз краще. Харчування — непогане. Є тепловізори, безпілотники, техніка. Бійці на передовій отримують великі зарплати. Але офіцери — старі радянські кадри. У головах ще СРСР. Зараз багато говорять про співпрацю з НАТО. Але за цих генералів змін не буде. Є підполковники, майори, капітани, лейтенанти, які мають досвід війни. Настав час їм узяти відповідальність.

Які вагомі недоліки?

— Забагато бригад на контрактах. Якось приїхали на передову позицію снайперсько-розвідувальною групою на замовлення Сил спецоперацій. На місці бригада відмовилася "валити терористів", бо ті стрілятимуть у відповідь. Мовляв, вони випадково тут. Голосували між собою, хто поїде. А потім отримують зарплату 18 тисяч. Для чого така бригада? Натомість морпіхи й десант — штурмові війська. Чому сидять в окопах? Їх мають готувати до наступальних операцій і гібридного бою. Це дорого, але того варте.

Які настрої серед військових?

— Більшість хочуть наступати. Звільнити свою країну й закінчити війну. Може тривати ще років 10–20, але в ній немає сенсу. Треба мати стратегічний і політичний план, що хочемо робити.

Як переживали загибель побратимів?

— Смерть кожного — велика втрата. Але якщо дивитися на звільнені території та втрати бойовиків, то у нас вони — маленькі. У моїй групі були поранені, але обійшлося без загиблих. У полку були вбиті. Це сумно, дратує і створює настрій боротися далі. За кілька днів заспокоюєшся. Думаєш про бій і як перебити більше сєпарів.

Як підтримуєте себе?

— Не лише воюю. З першого дня налагодив співпрацю з хорватськими волонтерами. Організовуємо відпочинок дітей воїнів у Хорватії, реабілітацію поранених, ліки. Це допомагає вижити. Як повертаюся на базу — зачиняю двері на війну і їду у відпустку. Сідаєш у потяг і живеш нормально. Не маю з цим проблем. Можу сміятися й жартувати.

Які умови на передовій?

— Улітку жара, комарі. Полем повзали разом зі зміями. Ми прийшли на їхню територію. Взимку — мерзлота, болото. Солдати часом лінуються зробити окоп нормальний. Можуть сміття накидати. Не в усьому винні командири. На війні годі ­чекати комфорту. Хочеться побути самому, але, буває, не маєш свого ліжка. Бракує води, часу на гігієну й готування їжі. У бою їсти ніколи. У сірій зоні лежали на землі по два дні. Чекали, щоб "риба пішла" — сєпари повиходили. Аж потім скидалися на їжу і хтось ішов у найближчий магазин.

Які стосунки з місцевими?

— Від них нічого не беремо — не довіряємо.

Коли відчували страх?

— На передовій лише ідіот не боїться. Інакше був би необережним. Страх допомагає робити все правильно. Важливо, аби не почалася паніка. Розслабляємось лише на базі.

Як родина поставилася до рішення воювати?

— Не були щасливі. Зараз підтримують, переживають. Додому їздив двічі.

Як повернути Донбас?

— Швидких рішень немає. Це міф, що Хорватія три дні звільняла свою територію. До "Бурі" (хорватська армія і поліція відвоювали захоплені сербами землі, що утворювали невизнану державу Республіка Сербська Країна. — ГПУ) було кілька складних операцій. Україна може застосувати хорватський шлях, але треба працювати. Можна зробити буферну зону від російського кордону на 10–20 кілометрів і там поставити миротворців.

"Просто мав більше досвіду"

— Маю нагороду Народного героя України, — каже боєць полку "Азов" Денис Шелер. — Та героєм себе не відчуваю. Війна зробила мене спокійнішим.

Також має медалі за участь у боях за Широкине, для іноземців-учасників АТО, від патріарха Української православної церкви Київського патріархату Філарета.

— Ще отримав кілька грамот від "Азова" за розвідницьку роботу, за участь у бойових діях, медаль за участь у війні в Хорватії. Але все, що зробив там, було спільно з хлопцями. Просто мав більше досвіду.

Зараз ви читаєте новину «"Лежали на землі по два дні. Чекали, щоб "риба пішла"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути