понеділок, 13 липня 2009 18:21

Леніну в Києві зроблять іншу голову

Понівечений пам"ятник Леніну перед Бессарабською площею в Києві відновлять. 30 червня представники Конгресу українських націоналістів відбили постаменту ніс, вуха й руку.

— Скоро на пам"ятник установлять риштування із маскувально-захисною сіткою. Потім почнуть реставрувати, — каже Олена Тупчій, 56 років, із Головного управління охорони культурної спадщини.

Начальник управління Руслан Кухаренко розповідає, що голову пам"ятника дуже пошкодили, тому доведеться замінити її повністю. Якщо відреставрувати лише обличчя, через сніг чи дощ воно може відпасти.

Карельський кварцит для реставрації хочуть узяти з нижньої частини постаменту. Її зроблено з того ж матеріалу.

Київський скульптор Володимир Іванов, 52 роки, стверджує, що відновити пам"ятник технічно можливо. Але малюнок монумента погіршиться:

— Зазвичай таку реставрацію проводять для інтер"єрної скульптури, а не для вуличної. Дощ може потрапити в мікротріщини. Тоді вона прослужить недовго. Руку прикріпити складніше, ніж голову, але теж можливо.

Руслан Кухаренко наполягає на тому, що пам"ятник потрібно демонтувати на деякий час та перевезти для реставрації до майстерні столичної галереї "Художник". Але дозвіл на транспортування має дати Кабінет Міністрів.

Доки пам"ятник збираються реставрувати, серед колекціонерів починається війна. За ніс вождя пропонують $10 тис. За руку просять менше. Зараз відбиті частини монумента зберігаються в слідчих.

Зараз ви читаєте новину «Леніну в Києві зроблять іншу голову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути