четвер, 22 березня 2012 05:00

Леніну відрізали ноги, а дівчинці — верхню частину тіла

Автор: Фото: Тетяна САРАХАН
  Пам’ятник ”Ленін і діти” раніше стояв у залі очікування на залізничному вокзалі в райцентрі Козятин Вінницької області. В архітектуру залу не вписувався, тому його поставили у дворі місцевого історичного музею
Пам’ятник ”Ленін і діти” раніше стояв у залі очікування на залізничному вокзалі в райцентрі Козятин Вінницької області. В архітектуру залу не вписувався, тому його поставили у дворі місцевого історичного музею

У дворі історичного музею міста Козятин на Вінниччині невідомі розпиляли скульптуру "Ленін і діти". Володимир Ілліч сидить на лавці, поряд — хлопець і дівчина. Злодії спиляли верхню частину статуї дівчинки. Леніну відрізали ноги, але залишили їх.

— Прийшла 6 березня ранком на роботу, як всігда. Узяла два відра і пішла до криниці по воду, щоб мити поли. Заходю за угол, бачу: нема кусочок цеї дівчинки. Зрізано так гладенько. Мені аж шось зробилося, — розповідає прибиральниця музею 40-річна Інна Прокоф'єва. — Підходю ближче, а ноги Леніна до половини розпиляні. Забрати їх, видно, не змогли, бо там арматура залізна. Я в ужасі, звоню директору, бо ж таке чепе случилося.

Працівники музею викликали міліцію. Виявили сліди машини й причепа.

— У Козятині 25 тисяч людей. Важко вичислити, хто таке міг зробити. У голову не вкладається. Кому це треба, як воно з бетону зроблено, — говорить начальник райвідділу міліції 46-річний Олег Будківський.

Підозрюють, композицію хотіли перевезти на приватне подвір'я.

— Бо хтіли по частинах акуратно перенести, а не розтрощити. Він тяжкий, десь півтонни. Тепер модно пам'ятники соцреалізму ставити в маєтках, біля ресторанів, кафе, — каже директор музею Лілія Макаревич.

Скульптурі 82 роки. Торік її привезли із залізничного вокзалу на зберігання. Статуя заважала будівельникам робити реконструкцію в залі очікування.

— Пам'ятник поставили надворі, бо його вагу не витримала би підлога музею. Через погоду з нього трохи злізла краска. У дворі постоянно грається дітвора. Хтось палець відбив дівчинці, хтось — носа Леніну, — додає директор музею. — Але такого вандалізму не було. Сторожа в нас немає.

Мер Козятина Олександр Гвелесіані не бачить потреби в реставрації скульптурної композиції "Ленін і діти":

— Вона художньої цінності не представляє. Це — копія відомої скульптури. На вокзал Леніна не вернемо, бо він не вписується в архітектуру зали очікування.

Зараз ви читаєте новину «Леніну відрізали ноги, а дівчинці — верхню частину тіла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути