вівторок, 04 липня 2017 07:30

Квартплата з липня здорожчає майже удвічі

Автор: ОКСАНА ХУДОЯР
 

Із 1 липня міськадміністрація майже вдвічі підняла плату за квартиру й обслуговування прибудинкових територій. Тарифи зросли з 3,5 грн за 1 кв. м до 6 грн. Наприклад, мешканці трикімнатки на 72 "квадрати" тепер сплачуватимуть 417 грн замість 205. Нові квитанції кияни отримають у серпні.

Подорожчання стосується 8,4 тис. житлових будинків із 11,4 тис. Решту обслуговують ЖЕКи, об'єднання співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельні кооперативи. Якщо рахунки сплачені до 20 числа, клієнтові дають 10-відсоткову знижку.

— Найнижчий тариф — 3 гривні за квадратний метр житла. Найвищий — 8 гривень. У середньому люди сплачуватимуть 5,8 гривні, — каже перший заступник голови КМДА 65-річний Василь Яструбинський. — Подорожчання назріло, бо зросли ціни на електроенергію, паливно-мастильні матеріали та послуги з вивезення твердих побутових відходів.

— Тариф для комунальних ЖЕКів не змінювався майже сім років, — говорить заступник голови КМДА 42-річний Петро Пантелєєв. — Протягом останніх двох підприємства просили нас скоригувати тариф. Ми відмовляли, бо тоді зросли ціни на тепло, гарячу воду й електроенергію. Однак зараз мова йде про збереження сфери послуг. Двірників, слюсарів, сантехніків, покрівельників не вистачає. Вони отримують мінімальну заробітну платню. ­Після зміни тарифів послуги надаватимуть безперебійно, сервіс покращиться.

Раз на місяць працівники ЖЕКу мають дезінфікувати сміттєпроводи й сміттєзбірники в будинках. За потреби замінювати лампочки в під'їздах. Двірник — щодня мити сходові клітини, марші трьох перших поверхів будинку і місця біля сміттєпроводів. Раз на місяць протирати поручні, підвіконня, поштові скриньки.

— За однокімнатку зараз платимо 120 гривень, — розповідає 26-річна Юлія Хорунжій, живе на вул. Архітектора Вербицького в Дарницькому районі. — Цьогоріч лише раз бачила, як прибирають під'їзд. Там брудно й смердить. Чотирирічна донька спускалася сходами, тримаючись за поручні. Вся рука чорна була. Ліфти в нас установлені два роки тому, але ламаються часто. Тепер будемо платити за цей бруд удвічі більше.

— У ліфті прибирали років 10 тому, на сходах валяються шприци. На першому поверсі смердить страшно. Коли дме сильний вітер, поламані вікна відчиняються й дощ залітає в під'їзд. Смітники та сміттєпровід прибирають щодня. Двірник замітає, але за клумбами доглядають мешканці, — говорить 35-річна Олена Щеголькова, живе на вул. Богатирській Оболонського району.

— Тарифи розраховують ще за радянськими нормами, — каже екс-міністр ЖКГ 56-річний Олексій Кучеренко. — На прибудинкові території в киян немає жодних правовстановчих документів. Треба або виділяти гроші з бюджету, або віддати ці території людям у постійне користування. Тарифи на вивезення снігу по різних будинках відрізняються у десять разів. Звісно, двори не скрізь однакові. Але це занадто, коли одному наділили гектар, а іншому — дві сотки. Окрім цього, тариф на вивезення сміття прив'язують до квадратних метрів житла, а не до кількості осіб у квартирі.

Оренда квартир зросте наприкінці серпня

— Орендодавці завжди перекладали додаткові витрати на орендарів. Але не цього разу, — говорить голова ­Національної ради ріелтерської палати 52-річний Віктор Несін. — Бо на початку року оренда столичного житла й так зросла на 10 відсотків через подорожчання комунпослуг. Якщо власники помешкань змушуватимуть сплачувати ще й квартплату, можуть наткнутися на простій. Потім усе одно ціну доведеться знижувати.

— Оренда квартир подорожчає наприкінці серпня, але не через квартплату. А через завершення сезонних відпусток і повернення студентів, — говорить консультант із нерухомості 44-річний Іван Кудояр.

Зараз ви читаєте новину «Квартплата з липня здорожчає майже удвічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути