вівторок, 28 травня 2019 07:10

Кредити даватимуть тим, хто має більше балів

В Україні з 1 липня банкіри жорсткіше перевірятимуть кредитні ризики позичальників за даними з реєстру Національного банку. Спочатку в тестовому режимі, а з 1 грудня це стане обов'язковим.

Що дасть це нововведення?

— Для позичальників із позитивною кредитною історією та офіційними доходами можуть бути лояльніші умови від банків, — каже фінансовий експерт Олексій Кущ, 43 роки. — Таким людям нараховуватимуть менше відсотків. Серед негативного — система спирається на кредитний реєстр Національного банку. У демократичних країнах для цього є так звані кредитні бюро. Україна пішла шляхом державного регулювання. Через це зіткнуться з проблемами люди, які брали кредит в одному банку й не погашали його, а потім переходили в інший і повертали гроші там. Дані в реєстрі постійно оновлюватимуться, тому такі дії впливатимуть на якість кредитів.

Як перевірятимуть на платоспроможність?

— Для цього створюється спеціальна система балів. За вчасну сплату кредитів і наявність офіційних доходів нараховуватимуть позитивні оцінки, а за заборгованість навіть на день — негативні. Це знижуватиме рейтинг. Позичальники з високим місцем у рейтингу матимуть кращі умови кредитування.

Скільки кредитів беруть українці?

— Майже 30 мільярдів гривень споживчих кредитів фізичним особам дали українські банки торік.

На що найчастіше потрібні гроші?

— Найчастіше це звичайні споживчі кредити до 50 тисяч гривень. На другому місці — іпотека і гроші на ремонт квартир або будинків. На третьому — автомобільне кредитування.

Який відсоток боржників серед позичальників?

— Майже 40–50 відсотків кредитів мають проблеми з погашенням або взагалі не обслуговуються позичальниками. Значна частка таких боргів — кредити іноземною валютою. Кризи 2014–2015 років, коли доходи українців упали на десятки відсотків, вплинули на їхню спроможність сплачувати борги.

Яка існує система "вибивання" боргів?

— В Україні немає спеціального закону про колекторські компанії. Вони поза законом виконують доручення, що дають банки чи фінансові компанії. Все це розраховано на психологічний тиск.

Нещодавно прийняли новий Кодекс про банкрутство, де є розділ про фізичних осіб. Якщо раніше стосунки між банком і позичальником були нецивілізовані, то тепер людям даватимуть певний час на вирішення фінансових проблем. Під час такої перерви не нараховуватимуть відсотки, штрафні санкції, пені й інше. В цей період також не можна буде конфіскувати майно. Натомість, людина має відновити платоспроможність і повернути борг.

Побільшало закладів, де видають кредит за 15 хв.

— Банки не можуть швидко видавати кредити фізичним особам. Нацбанк запровадив величезну кількість нормативно-правових актів, що пов'язані з перевірками "на надійність" і збором інформації. А такі дрібні фінансові компанії видають кредити на ліберальних умовах.

Чи безпечно брати такі позики?

— Це небезпечно з точки зору відсотків, що вони нараховують. Якщо в банках це 40–50 відсотків, то там — значно більше. Послуги фінансових компаній вигідні тільки як короткострокове кредитування до зарплатні. За місяць заборгованості відсотки набігають, як сніжний ком.

Зараз ви читаєте новину «Кредити даватимуть тим, хто має більше балів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути