Ексклюзиви
четвер, 30 грудня 2010 06:00

Країна повернеться в 1990-ті

Про те, як житиме Україна наступного року, розповідає директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, 44 роки:

2011 рік буде важкий і для українців, і для держави. Загальна нестабільна економічна ситуація в світі триватиме. Рішення, які приймає наша влада, ухвалюють на вимогу Міжнародного валютного фонду, а не в інтересах країни. У влади немає бажання робити те, що покращувало би життя людей.

Економіка. Це буде рік "закручування гайок". Адміністративне втручання у бізнес посилиться, відтак зростання економіки очікувати годі. Бізнес принишкне — і великий, і середній, і малий. Країна повернеться у 1990-і, коли стрімко падали всі галузі економіки.

Життя простих українців не поліпшиться. Основою суспільства в демократичних країнах є середній клас. У нас він тільки почав зароджуватися, а за такої політики влади може зникнути. Розрив між багатими і бідними зросте.

Пенсійна реформа не принесе позитиву літнім людям. Суттєвих надходжень до бюджету збільшення пенсійного віку також не дасть.

Акції протесту можуть початися навесні. Якщо їх намагатимуться очолити політики, то вони затухнуть. Якщо ж проходитимуть під соціально-економічними гаслами і з новими лідерами, то стануть успішними. Зараз до 70 відсотків громадян не люблять ні владу, ні опозицію. Тож якщо вони самоорганізуються, результат буде сумний і для влади, і для опозиції.

Скорочення чиновників не спричинить зростання безробіття серед них. Більша їх частина піде у бізнес, адже вони з ним тісно пов'язані через родичів і друзів.

Країна залізе в борги ще більше. Ми два роки на межі дефолту. Але катастрофи не буде. Наші люди звикли виживати за будь-яких умов, тому пристосовуватимуться. А от відчуження між суспільством і можновладцями збільшиться.

Хабарництва і корупції після прийняття президентського антикорупційного пакета не поменшає. Боротьбу з корупцією влада має почати із себе. Якщо великий начальник не братиме хабарів, він не дозволить цього і підлеглим.

Зараз ви читаєте новину «Країна повернеться в 1990-ті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути