середа, 25 квітня 2012 05:30

Коштовності шукали у братській могилі

22 квітня по обіді єврейська громада Криму приїхала на Поле пам'яті біля села Трудове під Сімферополем. Побачили, що вандали розрили братську могилу, де в 1941-1942 роках під час Другої світової війни були поховані близько 13 тис. розстріляних євреїв та кримчаків.

— Це день пам'яті катастрофи й жертв Голохосту. Ми привезли саджанці. Побачили, що місцями є насипи свіжого ґрунту, — говорить російською 67-річний Анатолій Гендін, голова Ради Асоціації єврейських організацій і громад Криму. — Ми відразу викликали міліцію й СБУ.

Представники єврейської громади з правоохоронцями почали обходити територію. За 600 м від дороги знайшли прихований лаз, зверху вкритий дерном. Усередині був котлован завглибшки 3 м. Від нього підкопи в різні боки. На дні валялися рештки взуття та людських кісток.

— Коли людей розстрілювали, їх роздягали догола. Але свідки розстрілу кажуть, що в цьому місці роздягали не повністю, а до спідньої білизни. Казали, що їх повезуть на роботу в Німеччину або в колонію до Палестини. Тому люди брали із собою цінні та теплі речі. Теплі німці відразу забрали, а от прикраси хтось проковтнув, хтось сховав на тілі, — пояснює Гендін. — А сучасні металошукачі можуть визначити, в якому місці золото, де коштовне каміння, чорний метал. Антиквари за такі речі платять великі гроші.

Роботи вели вночі, бо вдень місце добре проглядається, уточнює Анатолій Ісакович. Трудове розташоване неподалік, мародерів могли побачити.

— У селі мали б чути, як працює перфоратор. Навколо Поля пам'яті раніше був протитанковий рів. Його від гробокопачів і забетонували. Вони, аби дістатися захоронення, перфоратором роздовбали бетонну стіну.

Міліція проводить розслідування, вирішують, чи порушити кримінальну справу.

Зараз ви читаєте новину «Коштовності шукали у братській могилі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути