Ексклюзиви
вівторок, 25 вересня 2018 07:40

"Копаємо рів, таскаємо колоди — вони в цей час обстрілюють нас"

Автор: www.Назарій Мазилюк
  Кияни навколішки проводжають в останню путь загиблого бійця Володимира Матвієнка. Прощання відбулося 22 вересня
Кияни навколішки проводжають в останню путь загиблого бійця Володимира Матвієнка. Прощання відбулося 22 вересня

У Києві 22 вересня попрощалися із загиблим сержантом 72-ї бригади імені Чорних Запорожців 35-річним Володимиром Матвієнком. На прощальну церемонію на майдан Незалежності прийшло близько сотні людей. Матвієнко загинув разом із молодшим сержантом Володимиром Ткачовим 18 вересня від розриву міни на Світлодарській дузі.

— Накрили нас увечері 18 вересня. Пряме влучання міни в бліндаж. Від нашої позиції до ворожої — 150 метрів. Можна камінням їх закидати, — говорить старший сержант мотопіхотної роти Михайло Гребеневич, 45 років, із позивним "Кавказ". Воює чотири роки. — Володя — єдина дитина в родині. Одружений не був, але мав дівчину.

Матвієнко народився в столиці, навчався в школі №55. Активний учасник Революції гідності. В армії служив за контрактом.

Традиція прощатися із загиблими військовими на майдані Незалежності в Києві бере початок від лютого 2014 року. Тоді так проводжали в останню путь Небесну сотню.

— Ми дотримуємося Мінських угод (перемир'я підписане 12 лютого 2015-го. — ГПУ), — каже Михайло Гребеневич. — Бої частіше стрілкові. Застосовуємо автомати Калашникова, кулемети, ручні протитанкові гранатомети. А бойовики луплять добре. Їх нічого не стримує. Буває, копаємо рів, таскаємо колоди — вони в цей час обстрілюють нас. Тому даємо "отвєтку".

Біля автобусів, які мають відвезти процесію на кладовище, стоїть екс-боєць 72-ї бригади 58-річний Леонтій Кацин.

— Хлопці, які приїжджають звідти, кажуть, що стало гірше. Наказ — не відповідати на обстріли, — розповідає. Одягнений у військову форму. — Бійці, які повертаються додому після служби, помирають від ран і нервового напруження. Багато хто не продовжує контракти із ЗСУ. Це пов'язано з політикою наших керівників. Мало уваги приділяють розвитку військово-промислового комплексу. Багато військових не мають житла і соціального захисту. Не всі витримують таку несправедливість. Слабші йдуть.

— Їх не можна в цьому звинувачувати, — зітхає. — Умовити Путіна неможливо. Якщо ми всі мобілізуємось і станемо, як один, якщо армія в нас нараховуватиме не півмільйона, а 10 мільйонів — тоді ті, хто почав цю війну, задумаються.

— Коли привозиш загиблого солдата матері — це жахливо, — каже полковник 61-річний Петро Недзельський, екс-начальник розвідки 92-ї окремої механізованої бригади.

— Ситуація на Донбасі зараз нормальна, — продовжує. — Ми навчилися воювати. Якби нам дали можливість наступу — цю гидоту з України вимели б. Але будуть жертви. Будь-яка політика не варті дитячих сліз і людського життя. Наша влада береже людей. Шукають вирішення конфлікту політичними, економічними шляхами. Однак пасивна оборона деморалізує бійців.

Я служу 44 роки, погони полковника ношу 20 років. Такого ставлення, обмундирування, зброї, харчування, медичного забезпечення ніколи не було. Наша перевага в тому, що ми мотивовані, а росіяни — ні. Вони загарбники, і чудово це розуміють.

Загинув від осколків міни

48-річного Володимира Ткачова поховали 21 вересня в селі Вергуни Черкаської області. Молодший сержант загинув від осколків міни разом із Володимиром Матвієнком.

— Рано втратив батька, а наприкінці минулого року померла мати. У бійця залишилася сестра, — каже 35-річний Анатолій Яріш, голова Черкаської райдержадміністрації.

Ткачов пішов за контрактом у Збройні сили 2016 року. Служив гранатометником у 12-му батальні "Київ" 72-ї бригади.

Зараз ви читаєте новину «"Копаємо рів, таскаємо колоди — вони в цей час обстрілюють нас"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути