Ексклюзиви
вівторок, 05 вересня 2006 18:39

Контрабандні античні пам"ятки передали до музею

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Античний посуд IV сторіччя до н. е., який митники вилучили в контрабандиста, поповнить експозицію Національного музею історії України
Античний посуд IV сторіччя до н. е., який митники вилучили в контрабандиста, поповнить експозицію Національного музею історії України

Археологічні знахідки, які незаконно намагався вивезти до Росії 27-річний Олександр Кальченко, працівники СБУ вчора передали Національному музею історії України.

Кальченка затримали у квітні 2004 року в поїзді "Севастополь—Москва" на кордоні України з Росією, у Харківській області. У його речах митники знайшли кілька античних керамічних виробів, зокрема  червонофігурну амфору. Їх українець віз контрабандою.

Пізніше експерти встановили, що вилучені предмети мають значну історичну цінність. Їх виготовили у IV ст. до н.е. на півдні Італії майстри так званої апулейської школи. Очевидно, потім вироби продали грекам, які жили в містах-державах на півдні України. Ці речі знайшли десь на розкопках Ольвії чи Херсонесу, припускають музейники. Як предмети потрапили до рук контрабандиста, в СБУ не повідомили.

— На посуді зображено сцени з міфів. Він дуже вишуканий, витончений. Ним користувалися заможні люди. В амфорах зберігали вино, — розповіла "ГПУ" головний хранитель Національного музею історії України Ольга Федотова, 58 років. — Щастя, що предметів не вивезли за кордон.

У колекції Національного музею історії вже є подібні експонати, але вони збереглися значно гірше ніж ті, які Україна мало не втратила. У нас подібні предмети найчастіше знаходять у Криму, Одеській, Миколаївській і Херсонській областях — на розкопках античних міст-держав північного Причорномор"я. Уже незабаром посуд можна буде побачити у виставковому залі музею.

Улітку Жовтневий райсуд Харкова за контрабанду присудив Олександрові Кальченку три роки позбавлення волі умовно.

Зараз ви читаєте новину «Контрабандні античні пам"ятки передали до музею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути