пʼятниця, 04 червня 2010 02:45

Колорадський жук боїться попелу

59-річний Володимир Коропань із Жашкова на Черкащині має 25 соток городу. Колишній агроном вирощує врожаї без хімікатів. Розказує про п"ять головних проблем, із якими стикається городник:

— Найперша і найзначиміша — це колорадський жук. А ще городникам допікає тля, дротянки, вовчки і хвороба рослин — фітофтора.

Дорослий колорадський жук зимує в землі. На поверхню вилазить, коли на вулиці тепліє. У спеку та в дощ колоради знову ховаються в землю на 20–40 днів. Тому хімією їх знищити складно.

— Ранньою весною висаджую 10–20 пророщених картоплин, — розказує Володимир Петрович про методи боротьби з цим шкідником. — А ще відро картоплі використовую як приманку. Розрізаю бульби на шматки й розкладаю купками по городу. Жуки кидаються на їжу. Я їх знищую.

Посадивши картоплю, господар висипає на город попіл.  Годиться будь-який — з вугілля, дерева чи торфу.

— Попелу жук боїться, — розказує Володимир Петрович. — У мене город посеред поля, навколо сусідські ділянки. Тільки своїх поприбираю, на мою картоплю чужі жуки сповзаються. То я попелу між корчів понасипаю і, головне, щедро по периметру. Жук, канєшно, трохи імєється, но набагато менше, ніж на сусідських ділянках.


Капусту, огірки, дині й кавуни об"їдає тля.

— Дуже простий і дієвий метод — картопляне бадилля, — продовжує Володимир Коропань. — Беру більше кілограма бадилля, мілко кришу і заливаю 10 літрами води. Настоюю 3 години, проціджую. Обприскую город таким настоєм. За кілька годин тля гине. Ще один засіб — квіти гірчаку рожевого. На 10 літрів води взяти кіло рослини і кип"ятити 30 хвилин. В охолоджений відвар додати 30 грамів господарського мила.

Від тлі ще застосовують коріння кінського щавлю або кульбаби. 300–400 г залити 10 л теплої води та дати настоятися 3 год. Суміш процідити та обприскати рослини кілька разів.

Тля боїться чистотілу.

За кілька годин тля гине

— Заготовлюю його, коли цвіте, — пояснює городник.

Кілограм дрібно посіченого чистотілу обшпарює 2 л води. За 20 хв. додає ще 8 л, залишає на дві доби. Шкідники зникають за одне-два обприскування.

— Сусіди з мене сміються. Питають, Петрович, чим капусту заворожив? Що вона така гарна, — говорить Коропань.


— А знаєте, бува візьмеш картоплину, морквину чи бурячок — а він усередині погризений, — продовжує Володимир Петрович. — Тунелі прогризають дротянки — личинки жуків-коваликів. Від них раз чи двічі на місяць коренеплоди поливаю розчином марганцевокислого калію: 2–5 грамів розводжу на 10 літрів води.

Від вовчка (медведки) допомагають гілки вільхи. Їх господар втикає посеред грядок. У нори вовчка можна влити по кілька крапель олії, а потім води. Шкідники зразу вилазять на поверхню.

— Від фітофтори картоплю й помідори можна врятувати часником, — ділиться способом Коропань. — 50 грам дрібно посічених зубчиків часнику заливаю 10 літрами води. Настоюю день і обприскую рослини.

Сусіди по городу раніше користувалися бордоською сумішшю та фітоспорином. Зараз теж застосовують часник.

Фітофтора — інфекційна грибкова хвороба картоплі, помідорів та перцю. За кілька тижнів можуть зіпсуватися 70% урожаю.

Зараз ви читаєте новину «Колорадський жук боїться попелу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути