вівторок, 05 лютого 2013 00:45

Колеснікова звинуватили в неефективному використанні 19 мільярдів гривень

Автор: фото з сайта radiosvoboda.org
  Юрій Ніколов: ”Найбільші суми відкатів почали проходити за нинішнього президента і прем’єра”
Юрій Ніколов: ”Найбільші суми відкатів почали проходити за нинішнього президента і прем’єра”

Національне агентство з питань Євро-2012 за останні 1,5 року неефективно та безконтрольно витратило 18,8 млрд грн. Воно діяло під патронатом тодішнього віце-прем'єр-міністра — міністра інфраструктури Бориса Колеснікова.

Про зловживання повідомила Рахункова палата у звіті про стан державних закупівель. Витяг із цього звіту надали на запит народного депутата з фракції "Батьківщина" Павла Петренка.

— Рахункова палата дала суто формальний висновок, — каже 39-річний Юрій Ніколов, співредактор інтернет-видання "Наші гроші", що спеціалізується на розслідуванні випадків корупції у сфері державних закупівель. — Взагалі всі процедури, проведені Нацагентством, — неефективні та непрозорі. Це через погане законодавство, що фактично дозволило йому проводити закупівлі в кого заманеться і на будь-які суми.

За якого уряду його приймали?

— Жага людей до грошей не залежить від політичного забарвлення уряду. За Тимошенко не діяв закон про держзакупівлі, вони регулювалися за допомогою урядових постанов. Можна було проводити процедуру закупівлі в одного учасника за дуже спрощеними процедурами. І хоча це була неконкурентна процедура з корупційним душком, її трохи контролювало Мінекономіки. Воно мало перевіряти, чи реальна ціна, яку хочуть протягнути, ринковій, давало погодження на закупівлі. Тобто забороняло відкрито пиляти гроші. За уряду Азарова у квітні 2010 року швидко прийняли закон про держзакупівлі до Євро-2012. Він дозволив проводити закупівлі робіт, товарів і послуг без використання конкурсів. Держбюджет не був захищений ніякими процедурами. Отже, найбільші суми відкатів почали проходити за нинішнього президента і прем'єра.

Про які суми йде мова?

— Ми маємо досить суперечливі відомості про те, скільки взагалі країні коштувало Євро-2012. Є оцінки, що це було близько 45 мільярдів державних гривень. Скільки з них справді витратили на об'єкти Євро, знає хіба що Колесніков. І то, мабуть, знає не все. На початку підготовки до чемпіонату мова йшла про 30-відсоткові відкати. А наприкінці вони сягали 50 відсотків. Схеми використовували абсолютно традиційні. Просто малювали кошториси зі стелі, а послуги надавали компанії, що належали наближеним до годівниці особам.

Які об'єкти дали можливість заробити найбільше?

— Звісно, стадіони, аеропорти. Складно порахувати, скільки пішло на будівництво доріг. Також добре "освоїли" кошти на обладнання території навколо Олімпійського, на парковку біля в'їзду в Київ, електронних перекладачах для міліціонерів, туалетах по ціні "лексусів", форму для митників, промо-ролик.

Чи матиме звіт Рахункової палати якісь наслідки?

— Цей звіт готувався ще восени минулого року, коли вже йшли попередні розмови про те, хто яку посаду займе в новому уряді.  Очевидно, тоді повідомлення було запущене проти Колеснікова. Йому пророкували вихід з уряду. Та політик мав достатньо ваги, щоб залишитися при посаді. Тепер на думку президента Януковича комусь вдалося вплинути.

Я не очікую, що правоохоронці робитимуть якійсь практичні кроки проти Колеснікова. Тому що мета вже досягнута — Борис Вікторович не бере участі в розпилі бюджетних коштів.

Зараз ви читаєте новину «Колеснікова звинуватили в неефективному використанні 19 мільярдів гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

58

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути