четвер, 25 жовтня 2012 05:30

Книжки з цигарками на обкладинках повернули до книгарень

У вівторок із полиць київських книгарень зникли три книжки видавництва "Клуб сімейного дозвілля": "Залишенець. Чорний ворон" Василя Шкляра, "Навіжені в Мексиці" Максима Кідрука та "Грішниця" Олени Печорної. Це пов'язане з ухваленням нового закону про заборону реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів. На обкладинках тих видань були зображені герої творів із цигарками, на звороті "Залишенця" — фото автора із сигаретою. Книжкові крамниці боялися, що їх оштрафують.

— До нас звернулися з книгарні "Є" і сказали, що згідно з новим законом про тютюнопаління продавати деякі наші книжки вони не можуть, будуть повертати, — говорить у вівторок комерційний директор видавництва "Клуб сімейного дозвілля" Тимур Курганов, 32 роки. — Ми законослухняні, переробимо обкладинки. Звичайно, це нам обійдеться у певну суму, але що роботи.

— Це дурниця, черговий абсурд від нашої влади, — каже 61-річний Василь Шкляр. — Треба тоді заборонити 90 відсотків творів мистецтва, не тільки літератури. У Пікассо є герої з люльками, в "Енеїді" козаки з люльками. Насправді це знову збільшить інтерес до роману. Кожен наступ на "Чорного ворона", врешті, тільки підвищує наклад.

У середу видання повернули в продаж.

— Ми зробили кілька запитів, аби точно знати, що підпадає під цей закон. Його застосування щодо книжок є неправомірним, — розповідає телефоном директор мережі книгарень "Є" Катерина Федоренко.

— Новий закон забороняє рекламу із зображенням процесу тютюнопаління. Якщо у книгарні роздрукують великий плакат із написом "Купуйте книжки у нашому найкращому магазині" й на  ньому буде зображений автор чи персонаж твору, який курить, тоді плакат підпадає під заборону. Самі ж книжки — ні, — пояснює Костянтин Красовський, 54 роки, директор Інформаційного центру з проблем алкоголю і наркотиків.

Зараз ви читаєте новину «Книжки з цигарками на обкладинках повернули до книгарень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути