четвер, 20 серпня 2009 08:00

Клочкова і Силантьєв вчили дітей плавати

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Яна Клочкова під час уроку плавання для дітей з Голосіївського району Києва. Навчання провели у столичному Гідропарку
Яна Клочкова під час уроку плавання для дітей з Голосіївського району Києва. Навчання провели у столичному Гідропарку

Устоличному Гідропарку чемпіони світу з плавання Денис Силантьєв, 32 роки, і Яна Клочкова, 27 років, вчили днями плавати дітей-сиріт і дітей із багатодітних родин.

На дитячому пляжу для навчання відгородили територію, аби не заважати іншим відпочиваючим. Перед заняттями інструктори заміряють температуру води у Дніпрі. Термометр показує +22°С, пісок у тіні холодний. Організатори уроків плавання з Голосіївської райадміністрації кажуть, температура води відповідає нормі. На перший урок з плавання привели близько 30 дітей із Голосіївського району. Початок занять освятив отець Сергій із Китаївського монастиря.

— Мені бабушка сказала, що я плаватиму сьогодні зі спортсменами. Так чекала цього дня. Розповіла двом подружкам, вони мені заздрять. Плавати вмію, але хочу навчитися краще, як Яна Клочкова, — каже Аліна Бринь, 10 років.

Перед запливом Клочкова і Силантьєв проводять коротку розминку. Потім заводять по троє дітей у воду. Місце для купання поділене на три частини — для старших, середніх і найменших за віком. Спортсмени, закотивши шорти, заходять у воду по коліна. Роздають кожному жовті й сині дощечки для плавання. Показують, як правильно тримати руки та махати ногами.

Найменшій учениці тренінгу Вероніці Подвєнцовій, 3 роки, стало сумно стояти самій на мілині. Вона підійшла ближче до Клочкової, з усієї сили хлюпнула на неї водою. Та від несподіванки закричала. Спортсменка спробувала покласти малу на дощечку, але та відмовилася, бо вода холодна.

— Плавання для мене не дуже важливе: похлюпався та й усе. Прийшов подивитися на спортсменів, автограф у них узяв. Казали, мені треба ще трішки підучитися. Хочу стати чемпіоном, як вони, але з футболу, — говорить Олег Богомолов, 12 років.

— Плавати навчився у шість років. Як учився, не пам"ятаю. Пам"ятаю, що боявся, — згадує Денис Силантьєв. Каже, що розгледіти серед дітей чемпіона з плавання можна не одразу. Але можна роздивитися, чи має дитина хист плавати. — Зі мною починали плавати 30 осіб у класі й лише двоє продовжували до закінчення школи. Мені подобається вчити дітей. Але поки що стати тренером не планую, — додає Денис.

Яна Клочкова хвалить 8-річну Анну Кирилюк. Дівчинка пропливла під водою 15 с.

— Найперше, дитину потрібно навчити не боятися води, потім — дихати у воду, затамовувати подих, щоб ненароком не відкрила під водою рота і захлинулася. Після цього можна виконувати вправу "зірочка" — лежати на воді, розкинувши руки й ноги. Потім дають дощечки для плавання, аби вивчала техніку з ногами. Коли добре тримається на воді, дощечку можна прибрати, — радить Оксана Соколова, 21 рік, тренер із басейну "Спартак", яка допомагає спортсменам. Каже, дітей краще вчити плавати з семирічного віку.

Заняття з чемпіонами триватимуть на дитячому пляжі тричі на тиждень, до 12 вересня. Голова Голосіївської адміністрації Сергій Садовой, 45 років, каже, як стане холодно купатися у Дніпрі, дітей водитимуть у басейн. Ними в Голосіївському районі обладнані три школи.

Зараз ви читаєте новину «Клочкова і Силантьєв вчили дітей плавати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути