пʼятниця, 16 серпня 2019 00:51

"Клітини людей програмуватимуть"

  Керівник компанії ”РобоКод” Роман Божок: ”У 2050-х 90 відсотків спеціалістів замінять роботами”
Керівник компанії ”РобоКод” Роман Божок: ”У 2050-х 90 відсотків спеціалістів замінять роботами”

За останні п'ять років кількість роботів у світі збільшилася втричі, порівняно з початком 2000-х. Їх налічують до 2,25 млн. Протягом наступних 20 років кількість машин зі штучним інтелектом сягне 20 млн, повідомляє аналітична компанія "Оксфорд Економікс".

— Коли говорять "робототехніка", зазвичай люди уявляють робота з руками й ногами. Проте на заміщення людей на роботі впливає саме штучний інтелект, — пояснює 39-річний Роман Божок, керівник компанії "РобоКод", що веде заняття з робототехніки й програмування для дітей.

Що за останні 10 років пришвидшило розвиток робототехніки?

— По-перше, збільшилася кількість даних. Наприклад, після користування інтернет-перекладачем "ґуґл" деякі люди оцінюють найкращий варіант перекладу чи покращують його. Програма отримує нову необхідну інформацію. Завдяки збереженню особистих та інших даних телефон може пропонувати користувачеві музику чи фільм, який йому повинен сподобатися, або ж найкращий маршрут. По-друге, зросла потужність комп'ютерів. Особ­ливо це відчутно у смартфонах. По-третє, збільшились інвестиції. Через зростання заробітної плати китайців у країні стало вигідно вкладати гроші в промислову робототехніку. Чимало інвестують і у військові розробки, навіть у нашій країні.

З якою швидкістю надалі розвиватиметься штучний інтелект?

— Зараз у світі є близько 25 мільйонів програмістів. Щодня вони працюють над тим, щоб автоматизувати нові процеси. Багато глобальних компаній надають свій штучний інтелект у користування іншим. У моїй компанії "РобоКод" ми використовуємо програму для розпізнавання облич від "ґуґл". Вони навчають свою нейронну мережу, коли ми її експлуатуємо.

Які зміни відбудуться зі стрімким розвитком штучного інтелекту?

— Зараз у світі йде боротьба між державами за володіння штучним інтелектом. Основні претенденти — Китай та Америка. Це можна порівняти із періодом Промислової революції, коли світ розділився надвоє. У низці країн промисловість піднялася, решта були просто колоніями. Зараз це відбуватиметься швидше. Держави, що матимуть штучний інтелект, підуть у відрив. Не матиме значення, яка в країни кількість населення і чи великі трудові ресурси. Основне — чи володіє вона штучним інтелектом і необхідними даними. Наприклад, на підприємстві з пошиття сорочок головною є не та особа, яка їх шиє, а той, хто знає, який продукт подобається людям. А це відомо соціальним мережам чи інтернет-компаніям із продажу таких речей.

Яких спеціалістів замінять роботами?

— Зникне професія водія. США знадобиться п'ять років, щоб люди масово "пересіли" на безпілотники. В Україні на це піде майже 15 років. Не будуть потрібні й перекладачі, особливо для письмового перекладу. "ґуґлПерекладач" за останні п'ять років значно покращив свої можливості. І він лише вдосконалюватиметься. Що менше в професії креативності й ініціативності, то ймовірніше, що її замінять роботами. Це бухгалтери, юристи, менеджери, продавці, страхові агенти й лікарі. Основна функція останніх — поставити правильний діагноз. Зараз комп'ютерна система штучного інтелекту "Ай-БіеМ Ватсон", здатна відповісти на запитання, які ставлять природною мовою, робить це краще, ніж консиліум лікарів.

Комп'ютерною графікою замінять кінозірок, моделей і телеведучих. Дуже швидко розвивається робосекс-індустрія. Зміни торкнуться і сільського господарства. Набирають популярності вертикальні теплиці — "віжуал агрікалчер". За рослинами доглядає штучний інтелект, що встановлює температуру, вологість і навіть поливає. Трансформується й освіта. Лекцій ніхто не проводитиме. Студентові буде простіше знайти необхідну інформацію в "Ютюбі" в інтернеті. Гадаю, що у 2050-х майже 90 відсотків спеціалістів замінять роботами.

Коли система "розумний дім" стане масовою?

— Щоб нею користувалися, необхідно, аби система повністю забезпечувала приватність і безпеку власників. Якщо провести аналогію, то аж через десятки років після появи інтернету створили міжнародну електронну платіжну систему "ПейПел". Ідея розробки з'явилася задовго до її презентації. Однак через атаки хакерів було небезпечно нею користуватися. Так і з будинком. Хакери можуть через смартфон "зламати" навіть праску, якою людина користується і до якої підключена через гаджет, і підпалити будинок.

Який напрямок робототехніки розвиватиметься найбільше?

— Генна інженерія. Новим відкриттям стало те, що організми — це алгоритми, і їх теж можна програмувати. Торік у Китаї народилася перша дитина, якій змінили геном. Я впевнений, що через 20 років клітини людей програмуватимуть. Спершу це буде боротьба з хворобами. Наприклад, глухі діти зможуть народжуватися абсолютно здоровими. Пізніше можливе й інше втручання, навіть у психологічний чи емоційний стан людини. Також нанороботи в людських організмах зможуть чистити кров, знищувати холестерин тощо. Тобто людину запрограмують так, що вона зможе їсти солодке і не гладшати. А регулярно випитий алкоголь не матиме згубного впливу на печінку. Такі процедури будуть дорогі. Однак вони зможуть продовжувати вік людини не на один десяток років.

Зараз ви читаєте новину «"Клітини людей програмуватимуть"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути