Ексклюзиви
середа, 02 лютого 2011 10:24

Київ може втратити Андріївську церкву

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Позаторік у столичній Андріївській церкві укріпили підмурки
Позаторік у столичній Андріївській церкві укріпили підмурки

"Будівництво Десятинної церкви поставить під загрозу знищення Андріївську. В її стінах кілька років тому утворилися тріщини, зараз вони розширюються, — каже Вадим Рибін, старший науковий співробітник Інституту геологічних наук НАН України.

Минулого тижня міністр регіонального розвитку Віктор Тихонов заявив, що на місці першого кам'яного храму Київської Русі швидше за все зведуть музей. Комплекс будуватимуть у десятках метрів від старовинної Андріївської церкви — пам'ятки архітектури ХVIII ст. Нова будова утворить тиск на ґрунт, порушить гідрогеологічний режим. Виникне ризик зсуву, який може зруйнувати храм і будинки на Андріївському узвозі.

— Під фундаментом церкви стоїть вода на рівні 3–4 метри. У будинках на Андріївському узвозі вода ще ближче до поверхні. У деяких підтоплює підвали. У цій частині Києва слід терміново заборонити будь-яке будівництво, — продовжує Вадим Рибін.

За даними координатора громадської організації "Наша земля" Ігоря Гурчика, 2009 року обстежували стан Андріївської церкви. Згідно з протоколом огляду, у будівлі утворилися тріщини шириною до 10 см. За будівельними правилами, споруда перебуває під загрозою руйнування за ширини тріщин у 4 см.

Депутат Київради Олександр Бригинець повідомляє, що міська влада розробляє план реконструкції Андріївського узвозу.

— Схоже, проект готують в умовах секретності. Інформацію про нього чиновники не дають. Ігнорують навіть офіційні депутатські запити. Можливо, існує домовленість влади і бізнесу, — каже Бригинець.

Зараз ви читаєте новину «Київ може втратити Андріївську церкву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути