пʼятниця, 17 липня 2009 10:12

Кияни отримали нові рахунки квартплати

Автор: фото: Наталя ЧУБЕНКО
  Киянка Катерина Бойко отримала довідку для нарахування пільг із квартплати
Киянка Катерина Бойко отримала довідку для нарахування пільг із квартплати

— Попіднімали ціни вдвічі, а роботи ніякої. У підвалах води повно, двори не прибирають. Недавно прорвало трубу, ніхто її не ремонтував, два тижні не було гарячої води. За що платити отакі гроші? Зате за прибудинкову територію деруть 85 гривень? — обурюється 60-річна киянка Катерина Бойко у вівторок по обіді в коридорі Подільського райуправління праці й соціального захисту. Чекала годину, аби взяти квитанцію, що дозволить отримувати адресну матеріальну допомогу по сплаті за комунальні послуги.

У районних соцзабезах столиці упродовж тижня — черги. У понеділок до Подільського райсоцзабезу по квитанції прийшли 540 осіб. У Дніпровському районі за півдня видали близько 3 тис. таких квитанцій.

— У кожному жеку, на кожному будинку висять оголошення, хто має право на адресну допомогу. Родина з пенсіонером, який отримує менш як 1245 гривень, будь-ласка, до нас, — каже Світлана Вернадська, 42 роки, заступник начальника Подільського управління соціального захисту. З її слів, кияни, які одержують адресну допомогу, платять за холодну воду півціни, за гарячу воду — 28,7%, за опалення — 16,4%.

— Міська влада платитиме за мене 45 гривень. А я 237 — половину своєї пенсії. Раніше за квартиру й комунальні послуги платила вдвічі менше. У мене онкохворий чоловік-інвалід. Лише на ліки йде 300 гривень, — каже Антоніна Кисельова, 64 роки.

Валентина Вознюк, 31 рік, — мати-одиначка. Мешкає у двокімнатній "хрущовці", працює в хімчистці прибиральницею. Має платити за компослуги і квартплату за новими тарифами щомісяця 428 грн, раніше платила 250. За червень їй нарахували за гарячу воду 144 грн, раніше було 75, за холодну 48 грн, раніше — 21. За опалення, за яке у столиці платять щомісяця, має сплатити 90 грн, було 60. Утримання прибудинкової території — 79 грн, раніше віддавала 36 грн. Каже, двірник регулярно прибирає двір, миє у під"їзді й ліфті.

— Цю квитанцію получила сьогодні зранку, була в шоці. Буду добиватися пільг. Виховую двох дітей, 9-річну доньку й 7-річного сина. Зарплата — 1200 гривень, держава платить на дітей 200. Не проживу на такі гроші, — каже крізь сльози Валентина. Їй не передбачена адресна допомога.

Шевченківський районний суд Києва тимчасово зупинив дію підвищених із 1 червня нових тарифів на комунальні послуги. Але мерія столиці подала апеляцію на рішення суду. За даними КМДА, адресної допомоги потребують 500 тис. киян.

У Черкасах платять по 500 гривень за двокімнатку

У Запоріжжі за всі комунальні послуги власники двокімнатної квартири платять 400–500 грн на місяць, взимку — більше. У Харкові теж подвійний тариф: узимку виходить до 350 грн, влітку — 250. У Полтаві й Вінниці за двокімнатку віддають у середньому 300 грн. У Львові до 350. Черкащани за таке ж помешкання — майже 500.

Зараз ви читаєте новину «Кияни отримали нові рахунки квартплати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути