Ексклюзиви
середа, 24 листопада 2010 04:15

Кирило впливовіший за Путіна і Медведєва

Кирило впливовіший за Путіна і Медведєва

Учора Предстоятелю Української православної церкви Московського патріархату митрополиту Київському і всія України Володимиру (Сабодану) виповнилося 75 років. Привітати владику з ювілеєм у понеділок із Москви прилетів предстоятель Російської православної церкви патріарх Кирило.

— Цей короткий візит не матиме кардинального значення для релігійної ситуації в Україні і для розвитку міжцерковних відносин, — коментує львівський релігієзнавець Андрій Юраш, 41 рік. — Але це не суто церковний, а міждержавний візит. Для офіційного Києва патріарх є чи не першорядним представником Росії. Тому для його прийняття держава забезпечує обслуговування в аеропорту "Бориспіль", почесну варту, транспорт, супровід кортежу, готелі, охорону й таке інше.

Відносини, які встановилися між Московським патріархатом і політичним керівництвом держави, — не просто стосунки взаєморозуміння і визнання ролі церкви. У питанні інтеграції з Росією патріарх Кирило навіть впливовіший за Володимира Путіна і Дмитра Медведєва. Останні репрезентують російську політичну еліту, тиснуть на адміністративні, економічні й інші інтереси українського керівництва. А патріарх йому особисто нічим не загрожує.

Кирило взяв на себе функцію реального об'єднувача земель пострадянського простору. Зараз є непогані умови для того, щоб реалізувати його концепцію "русского мира". По-перше, вибори показали розчарування у колишній "помаранчевій" владі, яка категорично відкидала такі тези. По-друге, нова київська влада прислухається до пропозицій. Цього літа вперше за останні десятиліття російському патріархату дозволили молебень у Софійському соборі. Зараз активно підтримують передачу Московському патріархату комплексу Києво-Печерської лаври.

Зараз ви читаєте новину «Кирило впливовіший за Путіна і Медведєва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути