пʼятниця, 20 липня 2012 06:45

Кінцівку фільму змінили за тиждень до фестивалю

В Одесі триває третій Одеський міжнародний кінофестиваль. 17 липня до фестивального Палацу червоною доріжкою йде київський режисер Валерій Васянович, 39 років, у світлому піджаку і краватці. Нервово теребить у руках ключі. Тільки що відбулась прем'єра його фільму "Звичайна справа". Він бере участь одразу у двох конкурсних програмах — українській і міжнародній.

"Звичайна справ" — це історія без щасливого кінця про психіатра 40-річного Толика, якого звільнили з роботи. Щоб заробити на життя, він намагається продавати за кордон метан із підігрітих у Чорнобилі фекалій українців. Вирішує стати відомим поетом, натомість помирає в божевільні. Васянович змінив кінцівку за тиждень до фестивалю. Історія мала закінчитися добре. Бюджет фільму — 6,2 млн грн.

— Толік намагався змінити своє життя. Це заслуговує на повагу. Але для цього потрібні сили, а наш герой слабкий, тому наприкінці ми його вбиваємо. Цей фільм — драма життя, — каже Васянович.

Зал на 1200 глядачів під час сеансу напівпорожній.

Коли кращий друг Толика Славик балотується в мери, у кадрі з'являється табличка "Прес-конференція кандидата в мери Києва В'ячеслава Черновецького". Глядачі сміються. За 78 хв. фільму заходяться сміхом ще з десяток разів.

— Тут плакати треба, а не сміятися. Така сумна історія безвиході, — зітхає одеситка 27-річна Ірина Доброход. — Очікувала від стрічки глибоку історію з хорошим кінцем, а побачила "жив, страждав, помер". Таке кіно не надихає.

В українських кінотеатрах стрічка має з'явитися восени.

— На жаль, один-два фільми не зможуть змінити ситуацію в українському кіно, — каже арт-директор кінофестивалю Алік Шпилюк, 53 роки. — Але такі зміни дають надію, що далі все набере обертів. Кожен рік анонсують 15-20 нових художніх вітчизняних фільмів. Дай бог, і в нас скоро буде така ситуація як у Польщі, де 30 відсотків кінопрокату — польські картини.

Зараз ви читаєте новину «Кінцівку фільму змінили за тиждень до фестивалю ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути