четвер, 08 липня 2010 04:45

Кімнатою тортур цікавляться хлопці й дівчата

Автор: фото: Андрій ЯНОВИЧ
  Відвідувачка кімнати тортур у Збаразькому замку на Тернопільщині сидить у кріслі відьми. У середньовіччі в ньому катували жінок, яких підозрювали у чаклунстві
Відвідувачка кімнати тортур у Збаразькому замку на Тернопільщині сидить у кріслі відьми. У середньовіччі в ньому катували жінок, яких підозрювали у чаклунстві

— У крісло відьми садили жінок, яких підозрювали в чаклунстві, — розповідає Володимир Данилейко, 38 років, укладач експозиції знарядь тортур у Збаразькому замку на Тернопільщині. — Стілець дерев"яний, із металевим сидінням. На поручнях — цвяхи. Сидіння розжарювали вогнем, потім садили людину.

Кімнату тортур обладнали в залі замку площею 8х10 м. Тепер тут 10 знарядь для катувань, відомих від часів інквізиції.

— Ідея належить керівнику науково-дослідного відділу Володимиру Чайці. Він бачив схожу кімнату в Польщі, — додає Володимир Данилейко.

Працівники Збаразького замку фотографували знаряддя тортур у музеях Європи.

— А потім місцеві майстри у Збаражі та Романовому Селі намагалися відтворити такі ж у нас. На це пішло два місяці. Хотіли їх виготовити максимально подібними до оригіналів, — продовжує науковець. — Невідомо точно, чи застосовували щось подібне на Галичині. Таке цілком могло бути, якщо врахувати, що наша територія довго була під пануванням Польщі.

Найбільше відвідувачі цікавляться пристосуванням для катувань, що називається гарота. На ній страчували злочинців. В"язня приковували до стовпа, чіпляли на голову металеву скобу. Потім повільно вкручували у череп великий гвинт.

Планують виготовити гаки, на які підвішували людей за ребра

— Зараз кількість туристів збільшилася вдвічі. Найбільше кімнатою тортур цікавиться молодь, — пояснює Володимир Данилейко. — Біля цих знарядь можна сфотографуватися, але чіпати руками небажано. Хоча все зроблено так, аби люди не травмувалися.

Працівники замку планують ще виготовити гаки, на які в Середньовіччі підвішували людей за ребра, а також дибу.

Вхід до замку коштує 12 грн, квиток до кімнати катувань — ще 5 грн. Збаразький замок відкритий для відвідувачів щодня з 9.00 до 20.00.

Зараз ви читаєте новину «Кімнатою тортур цікавляться хлопці й дівчата». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути