пʼятниця, 07 вересня 2012 06:00

Києво-Печерській лаврі знайшли нового керівника

Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник у столиці очолить 59-річний Любомир Михайлина. Він є директором Державного заповідника "Хотинська фортеця" в Чернівецькій області. Наказ про призначення мали оприлюднити цього тижня. Минулої п'ятниці на засіданні наглядової ради лаври 43-річний Михайло Кулиняк, міністр культури, представив його як нового гендиректора:

— Цю кандидатуру я проговорив зі спеціалістами і музейниками. Її з позитивним настроєм сприйняли також у церковному середовищі. Тому маю велику надію, що найближчим часом ми забудем, як страшний сон, усі ці перипетії, що відбувалися останнім часом у лаврі.

— Мені запропонували посаду гендиректора за тиждень до засідання наглядової ради. Ні з ким не радився. Якщо запропонували, то треба йти, — говорить Любомир Михайлина.

Кадрові зміни в лаврі пов'язані з нещодавнім скандалом. Наприкінці липня її співробітники звернулися з відкритим листом до міністерства з проханням захистити їх від незаконних звільнень тодішнім гендиректором Вікторією Лісничою. Також вимагали усунути заступників, серед яких була Влада Литовченко-Прокаєва. Її звільнили. Через це вона заявила, що дала Лісничій хабара $50 тис. для Михайла Кулиняка. Після цього 9 серпня усунули з посади і гендиректора лаври. Відтоді вона на лікарняному.

— Михайлина — це тимчасова фігура. Він є ставлеником Петра Толочка й Андрія Вінграновського, директора Департаменту культурної спадщини і культурних цінностей Міністерства культури, яким потрібна керована людина на посту гендиректора, — каже 33-річна Вікторія Ліснича.

17 серпня вона подала позов до суду, щоб оскаржити своє звільнення та поновитися на посаді.

— Не пам'ятаю такого, щоб спершу оголошували про призначення на наглядовій раді, а потім призначали офіційно. Зазвичай робиться навпаки. Тут Міністерство культури себе підстрахувало. Хоче вислухати відгуки громадськості, — вважає 67-річний Микола Пархоменко, перший заступник голови Українського товариства охорони пам'яток історії та культури.

Зараз ви читаєте новину «Києво-Печерській лаврі знайшли нового керівника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути