середа, 29 лютого 2012 10:01

День народження 29 лютого - це подарунок долі

Автор: фото: Тарас Подолян
  Киянка Марія Чекалюк у столичному парку імені Пушкіна на Масляну. Вона народилася вісім років тому 29 лютого
Киянка Марія Чекалюк у столичному парку імені Пушкіна на Масляну. Вона народилася вісім років тому 29 лютого

У світі живуть чотири мільйони людей, які народилися 29 лютого, що припадає тільки на високосний рік. Киянка 8-річна Марія Чекалюк теж відзначає іменини цього дня. Сьогодні її другий справжній день народження.

— Мій чоловік математик. Із самого початку вирахував, що дитину я народжу 29 лютого. Думала, він так жартує. Та коли вранці того дня в мене почались перейми, зрозуміла, що він правий. Тепер наш тато всім розказує, це його гордість, — розповідає мати Марії 30-річна Вероніка Чекалюк.

— Дочку народила опівдні, — продовжує Вероніка. — Крім нас, там були 17 діток. Пам'ятаю, лікарі відразу сказали: "День народження будете святкувати раз на чотири роки". Насправді у високосний рік ми відзначаємо іменини двічі: 29 лютого і 1 березня. А зазвичай — 1 числа. Цього року дочка захворіла, в неї температура. Попросила перенести святкування на неділю. Діти самі готуватимуть піцу. Хоча ми засмутилися, що не вдасться відзначити справжній день народження.

Марія любить казкових персонажів. Професійно вчиться вокалу, в неї сопрано. 11 разів на тиждень має заняття з музики. Співала в Національній опері.

— Дочка любить мультики, — продовжує Вероніка. — То щороку замовляємо їй торт із різними героями. Була Білосніжка, Міккі Маус, принцеси. Цього року будуть смурфіки, а донька буде в костюмі Смурфетки.

Радянському футболісту та заслуженому тренеру України Йожефові Сабо сьогодні виповнюється 72.

— Ненавиджу свій день народження. У невисокосні роки й не зрозумієш, коли його відзначати: 28 лютого зарано, а 1 березня — ніби й пізно. Зазвичай мене вітають після півночі. Цей день не святкую, — розказує тренер. — Народився о пів на дев'яту вечора 29 лютого. Пологи в мами приймала бабуся, тому ніхто, крім них, про це не знав. Мене записали 1 березня, бо тодішня угорська влада всім дітям, які народилися, давала серйозний папір. До повноліття мені мали виплатити велику суму, з відсотками. Той документ у мене зберігся, хоч грошей я не отримав.

— Через день народження в дитинстві всяке траплялося, — продовжує. — У школі по війні різниця у віці однокласників була до трьох років. Тому з менших часто знущалися. З мене особливо, бо я народився 29 лютого. Але комплексів у мене не було. Коли подорослішав, просив мене не вітати. А як почав грати у футбол, мої дні народження припадали на збори. Тому максимум, що міг собі дозволити, — торт на всю команду.

Столичний психолог Віра Сорочинська радить не перейматися 29 лютого:

— Насправді ми занадто турбуємося: "Що ж тепер буде? Чому я особливий?". Батькам варто дитину відразу налаштувати, що нічого такого в цій даті нема. Пояснити, що того року так рухалося світило, так стояли планети. Але сонце все одно всміхається малюкові. Або ж переконати дитину, що день народження 29 лютого — це подарунок долі.

Зараз ви читаєте новину «День народження 29 лютого - це подарунок долі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути