Ексклюзиви
вівторок, 22 серпня 2006 18:04

Зі шкільних буфетів заберуть чіпси та кока-колу

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  11-річна Вікторія Прищепа з Білої Церкви на Київщині перебиває голод під час поїздки до столиці
11-річна Вікторія Прищепа з Білої Церкви на Київщині перебиває голод під час поїздки до столиці

З першого вересня у меню їдалень і шкільних буфетів не буде страв із жирної свинини, річкової та копченої риби, качок і гусей, грибів, соусів, перцю, майонезу, страв у фритюрі, у тому числі чіпсів, газованих солодких напоїв і квасу, натуральної кави, тістечок із кремом. Не можна буде готувати для школярів яєць водоплавної птиці.

Продукти, у склад яких входить "хімія", — синтетичні харчові барвники, підсолоджувачі, ароматизатори та консерванти, заборонено поставляти у школи спільним наказом міністерств освіти та охорони здоров"я.

— Давно чекали такого наказу — каже Тетяна Пушкарева, 34 роки, директор Київської скандинавської гімназії. — У нас вчиться 1050 гімназистів. Діти перебивають апетит чіпсами та жуйками і не хочуть їсти в обід гарячого супу. Та досі я не могла вплинути на асортимент гімназійного буфету, бо продукти для шкіл завозяться централізовано з київського підприємства "Школяр-сервіс". Сподіваюся, тепер воно привозитиме лише натуральні продукти — соки, булочки.

Нововведенням задоволені й лікарі 14-ї дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит":

— Малим категорично не можна їсти чіпсів чи пити кока-колу, — кажуть там. — Приміром, недавно до нас батьки привезли 11-річну Світланку Оніпко з Фастова, що на Київщині. У неї тромбоцитопенія (хвороба, коли критично мало тромбоцитів у крові, через що та погано згортається. — "ГПУ"). А дівчинка накупила на 20 гривень чіпсів та жуйок. У результаті різко впав рівень тромбоцитів. Довелося Світланці сісти на дієту і почистити печінку.

— За останні 20 років майже удвічі збільшилася кількість дітей, що хворіють на гастрити, виразки шлунку, інші патології органів травлення, — розповідають у прес-центрі Міністерства освіти і науки. — А через нестачу вітаміну С в організмі школярі хворіють на залізодефіцитну анемію.

Удвічі збільшилася кількість дітей, що хворіють на гастрити, виразки шлунку

— Ще два роки тому Кабмін постановою затвердив нормативи харчування школярів, — пояснює Ірина Сапуга, 53 роки, головний спеціаліст Міністерства охорони здоров"я. — У додатку N9 до неї зазначено, що в шкільних їдальнях та буфетах повинні бути лише натуральні продукти. Школа — це не супермаркет.

Продукти до столичних навчальних закладів поставляють працівники комунального підприємства "Школяр". "ГПУ" зв"язалася з колишнім його директором, сьогодні пенсіонеркою Надією Косухою.

— Ще три роки тому ми в школи чіпсів та газировки не завозили, — розповідає Надія Павлівна. — Бо мали свій кондитерський цех, готували дітям свіжу випічку. Тепер цех закрили. Звісно, вигідніше завозити чіпси та горішки, які мають піврічні терміни реалізації.

Головний бухгалтер "Школяра-сервісу" Світлана Конюх у відпустці, відпочиває в Криму. Але про наказ міністра вже чула:

— Якщо не можна везти в школу чіпси, то й не будемо. Розірвемо договори з постачальниками. Будуть у дітей свіжі булочки, — запевняє Світлана Конюх.

Зараз ви читаєте новину «Зі шкільних буфетів заберуть чіпси та кока-колу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути