Ексклюзиви
пʼятниця, 16 березня 2018 07:50

З обігу виведуть копійки

Національний банк України презентував монети номіналом 1, 2, 5 та 10 грн. Із часом замінять відповідні паперові банкноти.

Це зроблять у два етапи. 27 квітня в обіг надійдуть одно- та 2-гривневі монети. Металеві 5 і 10 гривень планують почати масово випускати 2019-го.

Монети мають сріблястий колір, важать 5–6 г. На них зображений тризуб і напис "Україна". Обрамлення зробили в давньоруських традиціях.

— На монеті номіналом 1 гривня — портрет князя Володимира Великого, 2 — Ярослава Мудрого. Гетьман Богдан Хмельницький — на 5-гривневій монеті, Іван Мазепа — на 10, — каже директор департаменту грошового обігу Нацбанку Віктор Зайвенко, 55 років.

Українці зможуть розраховуватися паперовими банкнотами, доки ті не зносяться.

З 1 липня цьогоріч Нацбанк планує вивести з обігу дрібні монети номіналом 1, 2, 5, 25 коп. Загалом їх 8 млрд. При розрахунку в супермаркетах і магазинах запровадять правило заокруглення сум.

— Сума в чеку, що закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюватиметься в бік зменшення. Від 5 до 9 копійок — у бік збільшення до найближчої суми, що закінчується на нуль, — каже виконувач обов'язків голови Нацбанку Яків Смолій, 57 років. — Ціни не зміняться від цього. Товари й послуги не подорожчають.

Зараз ви читаєте новину «З обігу виведуть копійки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути