пʼятниця, 01 липня 2011 06:00

Із музею Голодомору винесли 140 відер води

Автор: фото: Андрій ЖИГАЙЛО
  Працівниці меморіалу Голодомору в понеділок швабрами збирають дощову воду, що ллється зі стелі. Через дощі в музеї затопило виставкову залу
Працівниці меморіалу Голодомору в понеділок швабрами збирають дощову воду, що ллється зі стелі. Через дощі в музеї затопило виставкову залу

Протягом трьох днів підтоплювало Національний музей Голодомору в Києві. Залило експозиційну залу пам'яті. Там мала бути виставка матеріалів кримінальної справи. Служба безпеки порушила її за фактом геноциду в Україні у 1932–1933 роках.

— Вода почала проходити в понеділок вранці, коли в нас профілактичний день. Ми накрили експонати плівкою, а книжки винесли в підсобку. П'ять відеопроекторів, що висять під стелею, намокли. Поставили відра і тазіки. На ніч у музеї залишилися четверо працівників, які виносили їх, — розповідає Леся Онишко, заступник директора науково-експозиційної частини.

У понеділок звідти винесли 100 відер води. У вівторок — 40. Того дня  приїжджали будівельники компанії-підрядника, які спробували загерметизувати тріщини між скляними хрестами 34-метрової "Свічки пам'яті".

— Але вода капала, — говорить Леся Онишко. — До нас у музей приїжджав Віктор Ющенко з міністром культури Михайлом Кулиняком. Ходили всіх розпитували. Віктор Андрійович лазив на "Свічку'' дивитися, де протікає. Пообіцяв вирішити всі питання зі збитками і ремонтом. Були в музеї близько години. Шкоду поки що не підрахували. У фірмі підрядника розповіли, що "Свічку" потрібно капітально ремонтувати.

Музей на балансі Київської міської адміністрації. Там у вівторок створили спеціальну комісію для розслідування причини підтоплення. Наступного дня звинуватили керівництво музею в недбалості.

— Водовідвідні лотки, встановлені під нижнім куполом центральної частини "Свічки", за два роки експлуатації музею не обслуговували. Через це замулилися і вода перетікала на підвісну стелю над залою пам'яті. Дирекція уклала спеціальні угоди для обслуговування таких систем, а співробітники пройшли спеціальний інструктаж.

— Ми не підписували ніяких договорів. І співробітники, крім інструктажу техніки безпеки, більше нічого не проходили. Це все видумки, — запевняють в адміністрації музею.

Зараз музей зачинений. Коли відновить роботу, невідомо.

Липень буде дощовим

Початок липня буде дощовим, кажуть в Укргідрометцентрі. Народний синоптик із Луганська Леонід Горбань запевняє: дощитиме протягом усього липня.

— А саме: 2–4 липня, потім 12–15-го, 20–21-го та 29–30-го. Зараз рік Венери, а він завжди дощовий у червні–липні. Спеки, такої як торік, не буде. Тільки короткими періодами. У серпні опадів менше. Очікуємо 2–3-го, 14–17-го та 26–27-го.

 

Зараз ви читаєте новину «Із музею Голодомору винесли 140 відер води». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути