пʼятниця, 14 червня 2013 07:00

"Інвестор боїться вкладати гроші в Гідропарк через нестабільність влади"

Автор: фото: Андрій Жигайло
  Нардеп Микола Катеринчук п’є воду з бювету на пляжі ”Дитячий” у столичному Гідропарку в середу. Приїхав перевірити готовність зон відпочинку до купального сезону. Люди кажуть, що у вівторок бювети й туалети не працювали
Нардеп Микола Катеринчук п’є воду з бювету на пляжі ”Дитячий” у столичному Гідропарку в середу. Приїхав перевірити готовність зон відпочинку до купального сезону. Люди кажуть, що у вівторок бювети й туалети не працювали

— Здесь не плохо, но могло быть и лучше. Туалеты, когда вас не было, не работали вчера. Сегодня уже открыты. Тоже самое с водой в фонтанчике для питья. Кроме того, не дают лежаков, зонтиков, — киянка Маргарита Павлівна розповідає активістам громадської організації "Європатруль" та нардепу 45-річному Миколі Катеринчуку. 12 червня вони прийшли інспектувати пляжі у столичному Гідропарку й ознайомитися з готовністю інфраструктури до купального сезону та роботою рятувальної служби.

Маргарита Павлівна відпочиває на пляжі "Дитячий", ліворуч від Венеціанського мосту. Навколо засмагають кілька десятків людей. Діти плавають під наглядом батьків і рятувальника. Це єдиний пляж, на якому  санепідемстанція дозволяє купатися. Ще 10 відкриті, але через завищений вміст кишкової палички купатися там заборонено.

Пляж займає гектар. Неподалік стоїть дебаркадер ресторану "Грін". Відпочивальники кажуть: ночами звідти викидають сміття у воду. Також нарікають на кіоск із пивом, що з'явився днями посеред пляжу.

До інспекторів підходить директор зони відпочинку 67-річна Людмила Голованюк. Пропонує подивитися медпункт. Дорогою йдуть до пожежного щита.

— Так вогнегасник у вас пустий і бочка також, — піднімає кришку бочки Микола Катеринчук.

— Що вам сказати, робимо все можливе. Та нічого не виходить — грошей виділяють зовсім нічого. Але все виправимо, — директорка направляє інспекторів у закриту зону пляжу. Хоче показати, де роблять дерев'яні лежаки. — Ось у мене зарплата 1600 гривень, у медсестри — 1800. Ми самі змушені їх робити. Нові ніхто не купляє. А ось пластикові лежаки — то все підприємці їх в оренду здають. Як на мене, ціни в них ну дуже високі.

Кілька робітників ладнають нові лежаки з металевих каркасів і дерева. Чути запах фарби й ацетону. Поряд — невеликий город, де ростуть цибуля, морква та салат.

На виході інспекторів перестріває 79-річний Яків Шалон. Веде на межу пляжу з рестораном. Дві секції паркана між ними повалені.

— Учора дитинка тут ногу пробила. Йшла і наступила. Невже паркан вони самі не можуть зремонтувати, — піднімає секцію з піску Яків Соломонович. Йому допомагає Микола Катеринчук.

— Паркан упав через потоп. Зварщиків уже викликали, завтра мають його зробити, — схиляє голову директорка.

Інспекція прямує через Венеціанську протоку на сусідній пляж "Венеція". Проходить понтонною переправою, бо міст ремонтують другий рік. Дорогою інспектори помічають двох будівельників, які сплять під деревом на пляжі.

— Вставай, тобі платять гроші, щоб ти міст будував, а не спав, — Микола Катеринчук бере за плече робітника в майці з написом "спати це добре". — Ви коли міст добудуєте? Два роки не можете закінчити. Отака наша господарська влада — міст не відкривають, а двоє робітників сплять.

Ті мовчки йдуть на загороджену територію будмайданчика.

— Ми тут бачимо не пріоритет відпочинку, а бізнесу. Питання Гідропарку — це питання пріоритетів киян. Розумію, робили все, що могли, але чесно — Гідропарк перетворився на наливайку, — розповідає Микола Катеринчук. — Там пиво продають, там горілку. Один лежак — 25-40 гривень. У туалетах води, паперу немає, навіть ніде руки помити.

На "Венеції" на інспекторів чекає заступник директора з утримання столичних пляжів комунального підприємства "Плесо" Костянтин Пігуля.

— Санепідемстанція видала припис, що вміст кишкової палички на всіх пляжах, крім "Дитячого", завеликий. Але це не від нас залежить. Стараємося робити все, але на пляжі виділили тільки 3 мільйони гривень, а цього мало.

Зараз заборонено купатися на 10 міських пляжах — "Пуща-Водиця", "Чорторий", "Райдуга", "Венеція", "Вербний", "Молодіжний", "Золотий", "Тельбін", "Передмісна слобідка" та "Центральний".

За генпланом Києва, на облаштування Гідропарку треба 700-800 млн грн. Інвестор є, але він боїться вкладати гроші через нестабільність столичної влади, пояснює Микола Дмитрович.

— У країну з непрогнозованою політикою інвестори бояться йти. Зараз немає мера, Київрада політично нелегітимна. Хто матиме справу з таким органом самоврядування? Тому тут головне, щоб кияни зрозуміли — саме господарники доводять місто до цього. Ніде в європейській столиці ви не знайдете мера-завгоспа. Там є лідери громади, політики, а з ними сучасна команда господарників, кожен з яких працює у своєму напрямі.

Зараз ви читаєте новину «"Інвестор боїться вкладати гроші в Гідропарк через нестабільність влади"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути