середа, 09 червня 2010 04:49

Інвалідам-інженерам та програмістам легко знайти роботу

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Юлія Ільків (праворуч) та Тетяна Червачук наклеюють пасма волосся на картонні смужки на львівському підприємстві ”Матаі-Україна”. Обидві глухонімі спілкуються мовою жестів
Юлія Ільків (праворуч) та Тетяна Червачук наклеюють пасма волосся на картонні смужки на львівському підприємстві ”Матаі-Україна”. Обидві глухонімі спілкуються мовою жестів

У четвер, 3 червня, у Львівському міському центрі зайнятості інваліди шукали роботу. Тут тривав ярмарок для молоді з особливими потребами.

О 10.30 на першому поверсі центру виставили столи з табличками: "Інженери", "Програмісти", "Швачки", "Сезонні роботи".

Незрячу львів"янку Ірину Верес, 25 років, за руку приводить мати Марія, 48 років. Ірина вишиває, візерунок відчуває на дотик.

— Я закінчила школу вишивання, знаю 50 технік вишивки. Працюю над сорочками, рушниками, серветками. Мої роботи мама продає на Вернісажі біля Оперного театру, — розповідає Ірина. — Якось відпочивали в Криму, там була одна українка з Америки. Замовила в мене 100 вишитих серветок, добре заплатила. Але це тимчасовий прибуток. Хочу знайти постійну роботу на швейній фабриці.

Поміж столами у візку для інвалідів їздить депутат Львівської обласної ради Ярослав Грибальський, 56 років.

— Третій рік відвідую такий ярмарок, — каже. — Бачу, як щороку покращується ставлення до інвалідів. Раніше працедавець говорив: "Дайте мені на роботу інваліда. Візьму його трудову книжку і буду йому щось трошки платити". Але для хворої людини не так важливі гроші, як зайнятість. Вона повинна відчувати свою користь.

На львівському підприємстві "Матаі-Україна" працюють вісім інвалідів, зокрема п"ятеро глухонімих.

— Приймаємо на роботу всіх людей, які можуть працювати, — говорить директор "Матаі-Україна" Наталія Смуток, 28 років. Підприємство виробляє каталоги з різнокольоровими пасмами волосся, за якими підбирають колір фарби. Серед замовників — компанії "Лореаль", "Лонда". Працівниці акуратно наклеюють пасма волосся на картонні смужки.

— У нас треба мати спритні пальці, добрий зір та здорові легені, — продовжує Наталія Смуток. — Зарплата залежить від виробітку. Працівники на руки в середньому отримують 1800 гривень. Працюють із 8.30 до 17.00. В обід — півгодини перерви. Глухонімі жінки стоять разом, між собою спілкуються мовою жестів.

Торік після такого ярмарку 24 зі 47 інвалідів знайшли роботу.

— Із 2007 року, окрім надання консультацій, інваліди мають право на виплату через безробіття. Щодо працевлаштування не можу сказати, що все гладко. Працедавцям досить часто потрібні спеціалісти без проблем зі здоров"ям, — каже 41-річна Оксана Гаврилюх зі Львівського обласного центру зайнятості. — Інвалідам пропонуємо тимчасові громадські роботи. Вони працювали на дільницях під час виборів президента, при комунальних службах. Людей з особливими потребами беруть на роботу швейні підприємства, залізниця. Легко знайти роботу інженерам та програмістам.

Зараз ви читаєте новину «Інвалідам-інженерам та програмістам легко знайти роботу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути