Ексклюзиви
вівторок, 24 квітня 2012 05:15

Інструкції до ліків надрукували шрифтом Брайля

Автор: фото: Леся Межва
  Книжки з інструкціями для незрячих мають 103 описи найуживаніших ліків
Книжки з інструкціями для незрячих мають 103 описи найуживаніших ліків

— Незрячому важко ходити в поліклініки, шукати потрібні кабінети. Коли хворіють, часто йдуть в аптеки без рецепта. А там треба когось попросити, щоби прочитав детально інструкцію до препарату, який радить аптекар, — розповідає 42-річна Оксана Потимко, голова Українського товариства незрячих. — Та й на телебаченні рекламують усілякі лікарські засоби — люди розгублюються, що купувати. Ми написали проект "Доступна Львівщина очима незрячих". Серед його пунктів було виготовлення інструкцій до основних препаратів шрифтом Брайля для міських аптек. Виграли міжнародний грант, на друк отримали 10 тисяч гривень.

Надрукували 23 інструкції. Це товсті книжки зі 103 описами найуживаніших ліків. Кожен на окремій сторінці, обсягом 800 знаків. Розповсюдили видання по 20 аптеках.

— Для того, щоб інструкції потрапили в кожен заклад, власники аптечних мереж мали би нам посприяти, — продовжує Оксана Потимко. — Адже такий друк надзвичайно дорогий. Спеціальний принтер вартістю 70 тисяч гривень нам подарувала "Львівська політехніка". При цьому вузі маємо ресурсний центр, де друкуємо літературу для незрячих. Папір використовуємо якісний, білий. Бо всі звикли, що написане для незрячих може бути й на сірому обгортковому картоні.

П'ятеро осіб працювали над книжками чотири місяці. Здорова людина диктувала незрячій інструкцію, та переписувала її брайлівським шрифтом. Кожну сторінку вивіряли на помилки, коротили до однієї сторінки. Переводили в спеціальну програму й видруковували.

Обгортка видання — кольорова, малюнок можна намацати. Незрячий може попросити її в аптекаря та на місці прочитати. Коштом гранту незрячі створили також 100 аудіодисків. На них інструкції озвучує акторка Львівського драмтеатру ім. Заньковецької Олександра Бонковська. По п'ять дисків надійшли у ті ж 20 аптек. Їх незрячим дають додому безкоштовно.

Такий проект реалізували в Україні вперше.

Зараз ви читаєте новину «Інструкції до ліків надрукували шрифтом Брайля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути