пʼятниця, 07 грудня 2012 07:00

Ініціативи МОЗ містять дуже багато прогалин

Автор: фото: REUTERS
  Медики кладуть донорське серце у контейнер із льодом. Стоять на вулиці біля лікарні у мексиканській столиці Мехіко. Серце випало на асфальт, коли працівники перевозили його з міста Леон. Невдовзі орган успішно пересадять хворому
Медики кладуть донорське серце у контейнер із льодом. Стоять на вулиці біля лікарні у мексиканській столиці Мехіко. Серце випало на асфальт, коли працівники перевозили його з міста Леон. Невдовзі орган успішно пересадять хворому

Ініціативу Міністерства охорони здоров'я аналізує Ольга Спектор, директор юридичної контори "Спектор".

Як виглядатиме процедура згоди? Кому її писати? Чи носити в кишені?

— Згоди — не вимагатимуть. А незгодні на вилучення органів після їхньої смерті мають письмово оформити документ. Планується створити Єдину державну інформаційну систему трансплантації. Проте не зрозуміло, чи будуть у ній дані тільки про осіб, які потребують пересадки, чи і про тих, хто написав відмову.

Згода яких родичів потрібна зараз?

— Пріоритет мають чоловік або дружина покійного. Якщо їх немає, заборонити вилучення органів можуть батьки, діти. Родичі кажуть не про свою незгоду, а про незгоду покійного.

Як ця процедура відбувається на заході?

— Іспанія посідає перше місце у світі за кількістю пересадок органів на душу населення. Її модель "презумпції згоди" передбачає обов'язкову консультацію з родичами покійного, їхню письмову згоду на вилучення органів. Людина, згодна стати донором після смерті, може замовити "картку донора", носити її при собі. Однак навіть тоді розмова з родичами обов'язкова. У Франції теж опитують рідних. У більш як 30 відсотках випадків вони відмовляють. Там існує електронний реєстр відмов. У США згоду на донорство ставлять у водійських правах — позначка у вигляді червоного серця. Система документів, що підтверджують готовність стати донором, значно спрощує процедуру вилучення органів і для медиків, і для родичів.

Як працює схема в Росії?

— На законодавчому рівні закріплена "презумпція згоди". Але в них немає єдиної бази даних людей, що відмовилися. Та й форма відмови чітко не встановлена. Може бути й усна в присутності свідків, і письмова.

Нововведення може стати причиною зловживань?

— Пацієнтів, які потребують пересадки, дуже багато. Дехто готовий платити будь-які гроші. Тому треба створити єдину і прозору систему контролю над посмертною трансплантацією. Зараз ініціативи МОЗ недопрацьовані. Вони містять дуже багато прогалин.

Зараз ви читаєте новину «Ініціативи МОЗ містять дуже багато прогалин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути