Ексклюзиви
четвер, 05 листопада 2020 07:46

Інфікованих із запаленням легень не кладуть у лікарні

Автор: GETTYIMAGES
  Медпрацівники в захисних костюмах готуються до виїзду на ”швидкій” у райцентрі Бердянськ на Запоріжжі. У містах із найбільшою кількістю хворих автомобілів швидкої допомоги не вистачає. До пацієнтів можуть їхати понад чотири години
Медпрацівники в захисних костюмах готуються до виїзду на ”швидкій” у райцентрі Бердянськ на Запоріжжі. У містах із найбільшою кількістю хворих автомобілів швидкої допомоги не вистачає. До пацієнтів можуть їхати понад чотири години

Міністерство охорони здоров'я змінило вимоги для госпіталізації хворих на коронавірус. У стаціонар кластимуть тільки з підтвердженим діагнозом та одним із симптомів: задуха, порушення свідомості, брак кисню у крові.

Забиратимуть і пацієнтів у стані середньої тяжкості із супутніми захворюваннями.

— Хоч би як збільшувати кількість ліжок (облаштовано 52 тис. — ГПУ), все одно є межа, — каже міністр охорони здоров'я 45-річний Максим Степанов. — Коли заповненість сягне 100 відсотків, доведеться застосовувати активацію протоколів медичного сортування. Пріоритет у лікуванні надаватиметься хворим із більшими шансами на виживання.

Із виділених ліжок 18 тис. підключені до кисню. До кінця місяця таких буде 40 тис, каже МОЗ. Відомство запустило гарячу лінію з протидії поширенню коронавірусу. Дзвонити можна за тел. 0 800 60 20 19.

— У мами легені були уражені на 50 відсотків. Пневмонія розвинулася на фоні коронавірусу. Медики сказали, що в такому стані в лікарню не заберуть. Там лежать лише найважчі, — говорить 23-річна Анастасія ЯРУШКОВСЬКА із Запоріжжя.

Важко потрапити в медзаклади і в інших областях. У регіонах із найбільшою кількістю хворих, вільних ліжок майже не залишилося. В середньому по Україні зайняті хворими на 67%.

— "Швидка" до нас їхала 4,5 години. Вільне місце вдалося знайти у 25-й міській лікарні. З боями поклав туди маму, — розповідає харків'янин Андрій Хереський, 36 років. — Виявилося, що в закладі немає відповідального лікаря. Працюють в режимі доба через три. Щодня — нова бригада. До хворих нікому немає діла. Маму підключили до кисню лише через 7 годин після госпіталізації. І це лише по знайомству.

Персонал масово звільнився. Хто залишився — перевтомлені, додає Хереський:

— Медсестри не виконують призначень лікарів. А ті забувають вписувати препарати, які сказали купити. Майже все, що придбав, привезли додому нерозпечатаним. Палати по 12 днів не провітрюють. Можна знепритомніти від задухи.

Найважча ситуація в Одеській області, там завантаженість лікарень доходить до 90%.

— Навіть якщо місця є, то вичерпані ресурсні можливості, — говорить анестезіолог із Роздільнянської центральної райлікарні на Одещині 30-річний Іван Черненко. — Якщо з'явиться п'ятий пацієнт, якому потрібен кисень, то нам не буде звідки його взяти. Торік виділяли гроші на розводку кисню, але зробили лише половину запланованого. Маємо один апарат штучної вентиляції легень.

— Раніше в лікарні брали з позитивним ПЛР-тестом. Клали всіх, у кого пневмонія. Тепер запалення вже не показник. Вирішальним для госпіталізації є тяжкий стан пацієнта з ускладненим диханням, — каже інфекціоніст з Івано-Франківська Андрій ПРОЦИК, 32 роки.

Хворі без задишки мають лікуватися вдома під контролем сімейного лікаря. Медики радять придбати пульсоксиметр — пристрій, що визначає рівень кисню у крові. Коштує від 500 грн.

— Якщо прилад покаже 93–95 відсотків — це може свідчити, що хвороба прогресує. Потрібно повідомити лікаря, — додає Процик. — Він має на місці оцінити стан хворого і призначити інтенсивніше лікування вдома або за допомогою кисню в лікарні.

У разі погіршення стану слід викликати "швидку". Бригада вирішить в який медзаклад везти пацієнта. Якщо хворому терміново потрібне підключення до апарату ШВЛ — можуть госпіталізувати в інший район.

Для лікування вдома можна платно викликати медсестру. Ціна залежить від міста й послуги. У Києві ін'єкція коштує від 150 грн, встановлення крапельниці — 350 грн.

Зараз ви читаєте новину «Інфікованих із запаленням легень не кладуть у лікарні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути