середа, 03 листопада 2010 00:13

Губернатор хоче провести референдум щодо назви вулиці

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Комісія з питань культури та туризму міської ради до 19 листопада вирішить, чи варто перейменовувати центральну вул. Джохара Дудаєва у Львові. Із проханням повернути їй ім'я Михайла Лермонтова звернулися студенти Національного університету "Львівська політехніка".

— Ми просили, аби вулиці дали назву, яка б відповідала історії Львова. Була б його гордістю, а не ганьбою. Ми провели опитування, яке показало: львів'яни негативно ставляться до Джохара Дудаєва. Половина опитаних назвали його терористом. Із 120 респондентів 51 висловився за перейменування вулиці на честь Лермонтова. Третина запропонували назвати ім'ям якихось своїх героїв, — говорить 20-річна Мар'яна. Студенти, що проводили опитування, не розголошують прізвищ.

Член комісії 36-річна Роксолана Лемик із Конгресу українських націоналістів таке звернення називає передвиборною агітацією:

— Прикро, що в нас є такі несвідомі студенти, які вважають першого президента Чеченської Республіки Ічкерія — Джохара Дудаєва — терористом. Львівські депутати вирішили назвати вулицю на його честь, аби висловити підтримку боротьбі чеченського народу за незалежність. Якщо зараз перейменуємо, то зрадимо людей, яких мали би морально підтримувати. Треба бути однодумцями, бо боротьба з Російською імперією продовжується.

Студентів підтримує голова Львівської облдержадміністрації Василь Горбаль, 39 років:

— Якщо жителі цього хочуть, необхідно їхню думку врахувати. Я колись жив на цій вулиці. Звик до неї як до вулиці Лермонтова. Це питання слід винести на місцевий референдум.

Вул. Дудаєва розташована в центрі міста. Там завжди багато студентів. На ній — популярне кафе з тортами та кілька бістро з хот-догами. До 1995 року вона називалася Лермонтова. Її перейменували на честь чеченського лідера Джохара Дудаєва. Тоді він був іще живий. Загинув 1996-го від ракети російських військ. 2004 року львів'яни виступили проти такої назви. Зібрали підписи, та це не дало результату. Через два роки активісти Євразійського союзу молоді й Націонал-більшовицького фронту вночі самовільно виправили таблички — вул. Дудаєва перейменували на просп. Сталіна.

Ім'ям Дудаєва назвали також вулицю в Івано-Франківську.

Зараз ви читаєте новину «Губернатор хоче провести референдум щодо назви вулиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути