четвер, 21 червня 2012 06:30

Гриценко увійшов до об'єднання Тимошенко — Яценюка

Партія Анатолія Гриценка "Громадянська позиція" приєдналася до об'єднаної опозиції "За Батьківщину". До неї входять партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко, "Фронт змін" Арсенія Яценюка, Народний рух Бориса Тарасюка, "Народна самооборона" Юрія Луценка тощо. Їх лідери сформують на парламентських виборах список на базі "Батьківщини".

— Переговори були складними і тривали півтора місяця. Ми дійшли порозуміння з ключових питань — лідери "Фронту змін", "Батьківщини" і я підписали засади, в яких зафіксовані рішення нашого з'їзду, — розповідає народний депутат Анатолій Гриценко, 53 роки. — Ідеться про чітку опозиційність, прозорість кандидатів (які підуть в об'єднаний список. — "ГПУ"), оприлюднення їхніх даних про себе ще до з'їзду (з'їзду партії "Батьківщина", де затверджуватимуть список на вибори. — "ГПУ"), персональна відповідальність керівників за тих, кого вони пропонують у список. Це все було підписано.

Кількість кандидатів від "Громадянської позиції" в об'єднаному списку ще не визначена, уточнює Гриценко:

— Це буде вирішено на з'їзді партії "Батьківщина" наприкінці липня. Ще до з'їзду кандидати оприлюднять свої біографії, документи про освіту. Буде можливість на кожного з них подивитися. У кого знайдете неправдиву інформацію — не сплатив за будинок, чи документ про освіту фальшивий — до списку точно не потрапить.

Півроку тому "Громадянська позиція" показово вийшла з Комітету опору диктатурі. Причиною стало голосування опозиційних народних депутатів за новий закон про вибори. Гриценко обізвав КОД "Комітетом опори диктатури", а його лідерів — "змовниками":

— Опозиція пішла на змову з владою. Цей закон спрямований на збереження Януковича і себе при владі, — пояснив тоді він. — Якщо Яценюк і далі буде загравати з владою, називати зраду перемогою, ніколи його не підтримаю. Бо це буде "Ющенко-2". Навіть гірше.

Гриценко заявляв, що у разі перемоги опозиції на виборах Арсеній Яценюк може стати прем'єром при президенті Януковичу. Через це, мовляв, не варто ставити його першим номером опозиційного списку.

— Зараз мене більше цікавить можливість чинити спротив чинній владі, саме тому я вирішив домовлятися, — пояснює Гриценко у середу, 20 червня. — Іншого шляху зупинити бульдозер Януковича немає.

Недавні опитування Центру Разумкова свідчать, що об'єднання "За Батьківщину" на виборах готові підтримати 14,4% українців, Партію регіонів — 15,1%, а "Громадянську позицію" — менш як 2%. Долучення Анатолія Гриценка до об'єднаної опозиції "За Батьківщину" не означає, що вона автоматично отримає ще 2% голосів, вважає політолог Сергій Таран, 42 роки:

— Але це показує, що противники нинішнього режиму спроможні домовлятися — попри те, що лідери були не в кращих стосунках. Думаю, об'єднана опозиція пообіцяла Гриценку максимум два місця у прохідній частині списку.

Зараз ви читаєте новину «Гриценко увійшов до об'єднання Тимошенко — Яценюка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути