вівторок, 12 червня 2012 00:30

Градом побило всі вікна в селі

— На землю падали рвані шматки льоду розміром із кулак, — розповідає 54-річна Катерина із села Тинів Дрогобицького району Львівщини. — У селі 110 дворів. На дев'яти будинках уцілів шифер. На решті — дахи зруйновані вщент. Отако по вулиці йдеш, здається, ніби село з літаків бомбили. В сільраді, кажуть, жодна шибка граду не витримала. Побило всю городину — огірки, кабачки, полуницю. Стебла кукурудзи і картоплі перемололо на січку.

У неділю Львівщиною пронісся буревій о 19.35. Тривав 7 хв. Найбільше зачепив Дрогобицький та Жидачівський райони. Постраждали посіви зернових на 900 га. У Ходорівській міській лікарні Жидачівського району вибило 138 вікон. Уціліли тільки пластикові склопакети.

Через сильні дощ і вітер у неділю та в ніч на понеділок без світла залишилися 426 населених пунктів у дев'яти областях. Найбільше — у Чернігівській, Сумській, Київській, Івано-Франківській, Волинській.

— Смерч налетів раптово. Було враження, що грім не припиняється. В одинадцятій ранку стало темно, як уночі, — розповідає киянка 40-річна Лада Бондаренко. Вона живе на вул. Серафимовича. — Лив такий дощ, що нічого не було видно. Потім сильний грюкіт, відразу за ним — другий. Це впали дві тополі під будинком. Добре, що лягли по косій, тільки зачепили козирки балконів, інакше знесли би їх.

У Чернігівській області дерева падали на авто, гаражі, гуртожитки та житлові будинки. У селі Михайлівка Броварського району Київщини дерево вбило 74-річну жінку.

Родину Ткачуків гроза застала в лісі неподалік села Ясногородка Вишгородського району Київської області.

— Ми збирали суниці. Почули грім. Чоловік казав бігти додому. А я вмовила під деревами перечекати дощ. Полянка гарна, шкода було залишати ягоди, — розповідає 57-річна Галина Семенівна. — Потім сосни почало хитати в різні боки. Стало страшно, що зараз падати почнуть. Бігли звідти, як могли. На окраїні лісу сховалися під дерево, бо блискавки били всюди.

У суботу о 5.20 10-хвилинний смерч пройшов у селі Тур'я Бистра Перечинського району на Закарпатті.

— Ураган вирвав із корінням понад 100 дерев, знищив виноградники, порвав електролінії, — каже Василь Шкріб, сільський голова. — Зніс шар дороги, на ній утворилися велетенські яри.

— Того ранку прокинувся, щоб випровадити жінку на роботу в Ужгород. Рейсовий автобус відправляється без двадцяти шість. О 4.50 ходив по двору. Дивлюся: зі сторони села Порошково йде велика темна хмара, ніби бочку котить. Через 10 хвилин вже в нас була. Йшов дощ і град, як куряче яйце. У сестри половину даху розкрило, у сусідки повністю зірвало. У мене тільки 10 шиферин знесло та сусідський горіх упав на хату. А в сусідів вікна повибивало і двері, — розказує Іван Сегеді, 48 років, із Тур'ї Бистрої. — Городу немає. Картопля ще підніметься, а квасолі, кукурудзи не буде.

Іван додає, що дорогою в селі лилася ріка завглибшки півметра.

— Прокинулися від грому і граду. Я встигла познімати білизну, а через хвилину вже шифер рвало. Мої внучки, 8 років і 12, плакали. Моїй мамі 70 років, каже, такого не пам'ятає, — розповідає Людмила Рега, 50 років. З її хати та хліва зірвало 40 шиферин і дерев'яну покрівлю. — Вже поміняли все за свій рахунок. Витратили 2600 гривень.

Сильним вітром поваляло бані у сільській церкві.

— Біля церкви 200-літні дуби й липи повикорчовувало. Уявіть, дерево, яке двоє людей ледь можуть обхопити, вирвало і віднесло за 5 метрів, — каже священик, отець Володимир, 50 років.

Зараз ви читаєте новину «Градом побило всі вікна в селі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути