вівторок, 05 липня 2011 07:00

Град завбільшки з кулак побив дахи і вікна

Автор: Фото надане сільрадою Чмирівки
  Побитий дах будинку в селі Чмирівка Старобільського району на Луганщині. Так виглядають усі півтори тисячі помешкань села
Побитий дах будинку в селі Чмирівка Старобільського району на Луганщині. Так виглядають усі півтори тисячі помешкань села

Сильна злива пройшла на Луганщині 29 та 30 червня. У селі Чмирівка Старобільського району град побив дахи всіх будинків. Там 1,5 тис. дворів, живуть 4200 людей.

— Град розміром із кулак. У всіх побив вікна та дахи, навіть металочерепицю і ондулін, — каже 38-річна Олена Протопопова, секретар сільради. Вона у вихідні приймала заяви від жителів на матеріальну допомогу. — 1200 заяв написали, ми ходили акти складали. Стільки людей прийшли, голова квадратна. А в нас ні копієчки немає. Сподіваємося, стихію визнають регіональним лихом. Може, область дасть грошей.

Усю ніч люди вигрібали з будинків воду, яка зійшла з полів.

— 1997-го був град, але не такий, будинки тоді залишилися цілі. Це вобщє! Люди кажуть, по 80 годів прожили тут, первий раз таке бачимо! — розказує Ольга Бешкинська, 35 років.

— Нічого на вулиці не було видно, усе змішалось і стояла біла стіна. Чую, вікна сипляться, град і скло в хату летить. Шифер, як друшляк. Із даху потекла в хату вода. Діти полякалися. І таке по всій Чмирівці. В одних менше дірок, у других — такі, що рука пролазить. Хмари находять — боїмося.

Родина порахувала, що для ремонту тільки на шифер треба 5 тис. грн, 3 тис. — на вікна.

— А те, що в хаті, ми не рахували. Руки не піднімаються щось робити. Зайдеш, походиш, переставиш із місця на місце. Там така сирість зараз. На городі нема нічого, усе чорне. Помідори стояли, гарна картопля — усе залите і побите. Огірки покрошило, як на лечо.

53-річна Віра Лінь у понеділок із зятем знімають шифер із даху будинку.

— Грошей на новий немає. Позичили у знайомих, купимо плівку товсту, щоб дощ не заливав усередину. Ми по ночах тепер не спимо, виливаємо воду, яка затікає. На 15 сотках городу нічого немає. На будинок треба 8 тисяч гривень. А ще сарай, кухня, гараж перекрити. Найбільший збиток — город. На зиму залишилися без нічого, треба буде все купувати. А я пенсіонерка, дочка з малими дітьми сидить, один зять працює, — каже російською Віра Семенівна.

Після стихії будівельні матеріали подорожчали втричі.

— Лист шифера 150 гривень, а перед тим був по 50, — каже Ольга Бешкинська.

Наступного дня податкова проїхала по всіх оптових складах. У вихідні ціни стали на місце.

Дахи в селі тепер схожі на гриби.

— Усі полатали дірки будівельною піною жовтого кольору, — каже секретар. — Учора по телевізору побачили, як Балога сказав, що постраждали кілька сот домів. І нічого страшного не сталося. У нас в усіх настрій упав. Надії мало залишається.

Минулої середи о 19.30 у селищі Криворіжжя на Луганщині блискавкою на полі вбило 18-річного футболіста. Ще семеро гравців потрапили до лікарні. Шістьох із них виписали в п'ятницю.

Грали місцеві команди "Краснопілля" і "Криворіжжя". На 20-й хв. матчу блискавка влучила у футбольне поле. Розряд потрапив студентові в груди, він помер на місці.

— Перед матчем шел сильный дождь. Но только судья дал свисток, он кончился. Грозы не было, когда мы играли, — говорить у п'ятницю гравець "Краснопілля" 19-річний Віктор Танигін. Він лежить у терапевтичному відділенні. — Ми якраз боролися за м'яч у штрафній суперника, коли між нами вдарило світло. Мене відкинуло. Отямився в лікарні. Зараз відчуваю слабість.

— Это был матч первенства города Брянка среди молодежи. Пока что мы остановили чемпионат, до окончания служебной проверки, — пояснює заступник начальника відділу сім'ї, молоді та спорту міськради Марина Колесник.

У той же день від блискавки загинув 46-річний сторож фермерського господарства "Жембровський" у селищі Дубівський, біля міста Антрацит.

Зараз ви читаєте новину «Град завбільшки з кулак побив дахи і вікна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути