четвер, 12 квітня 2012 00:30

Граблі для Богатирьової принесли хворі на СНІД

Пацієнти зі смертельними хворобами принесли у середу до Міністерства охорони здоров'я у Києві граблі. Хотіли вручити їх міністру Раїсі Богатирьовій. Вимагають вчасно провести тендерні закупівлі ліків.

— Щороку міністерство наступає на одні й ті ж граблі — затягують тендери, — говорить ВІЛ-позитивний Дмитро Шерембей, 35 років. — Через це кілька тижнів або навіть місяців хворі не отримують медикаментів. А для нас це питання життя і смерті. Тиждень без ліків може зробити з дитини, хворої на гемофілію, інваліда. Туберкульозники стануть нечутливі до звичайних препаратів і потребуватимуть сильнішого. Онкохворі можуть померти.

Тендери мають проводити в лютому. Торік їх зробили в травні, результати торгів стали відомі в грудні. Ліки для пацієнтів надійшли наприкінці року.

— Уже середина квітня, а немає навіть оголошення про тендери, — говорить Тетяна Українець, у якої онкохвора дитина. — Ми написали на граблях дві дати. 20 квітня — це кінцевий термін, до якого мають бути оголошені тендери. 31 серпня — термін, коли ліки мають надійти до лікарень. Якщо ці дати посунуть, півтора мільйона українців не отримають необхідних для життя медикаментів. Серед них 10 тисяч дітей.

Необхідні препарати неможливо купити в аптеках. Їх виготовляють на замовлення великими партіями.

— Цього року готують законопроект, яким хочуть заборонити вільний продаж протитуберкульозних ліків в аптеках, — розказує хворий на туберкульоз Олег Гузій. — Якщо я буду отримувати ліки тільки від держави, то щороку доведеться переривати лікування. Бо тендерів не проводять вчасно. У мене розвинеться стійкий до медикаментів туберкульоз. Його майже неможливо вилікувати. Я не хочу помирати.

Зараз ви читаєте новину «Граблі для Богатирьової принесли хворі на СНІД». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути